GUNILLA: UN VELER ESCOLA

  • Educació
  • 11.11.2014

Com cada any, des de ja en fa quatre, hem rebut la visita del veler històric suec Gunilla, amb una “tripulació” molt especial, formada per estudiants de l’institut Öckerö Gymnasieskol.

El veler suec Gunilla

I, com cada any, el Museu Marítim de Barcelona es va oferir per fer de pont entre aquests estudiants i els alumnes de l’Escola Pia Nostra Senyora, de Barcelona. Mitjançant una gimcana que els permet conèixer algunes de les places més emblemàtiques del casc antic de Barcelona, afavorim l’intercanvi entre els estudiants suecs i els catalans; el joc serveix tanmateix per desenvolupar i practicar els seus coneixements d’anglès.

A més, els alumnes de l’Escola Pia tenen l’oportunitat de conèixer el Gunilla, un veler suec de tres pals construït el 1940, que l’institut de batxillerat Öckerö Gymnasieskol utilitza per fer travessies de llarga durada en tres dels seus itineraris educatius, durant les quals es combinen les classes amb el treball a bord amb la mateixa responsabilitat d’una tripulació professional. Són els propis alumnes suecs els que s’ocupen de realitzar la visita guiada al veler per als estudiants catalans.

A continuació us presentem algunes imatges de la gimcana en la que van participar dijous passat, 4 de novembre, i que són un bon reflex de la ràpida integració i el bon ambient que es va crear ràpidament entre els joves dels dos països.

Aquest any, a més, la Universitat de Goteborg, aprofitant el periple del Gunilla, ha participat amb el projecte Virtue, amb el qual hem col·laborat des de l’MMB en tasques logístiques.

El projecte Virtue pretén difondre el coneixement de la biodiversitat marina. Per fer-ho, a diferents punts del món es submergeixen durant un temps uns dispositius fets amb discs de plàstic. Alguns d’aquests dispositius es situen a ports on el Gunilla ha de fer escala, com és el cas de Barcelona. Quan s’extreuen aquests dispositus, s’analitza la biodiversitat que s’hi ha instal·lat a viure allà, amb la intenció que els estudiants de diferents països comparin els seus resultats i experiències a partir d’unes trobades presencials i virtuals.

Aprofitant l’estada del Gunilla a Barcelona, l’experiència es va dur a terme al Campus Universitari Mar de la Univeristat Pompeu Fabra, on els alumnes del Gunilla i els de l’Escola Pia van comparar els elements de vida submarina adherits als dicos de Suècia, Barcelona i el propi veler. Aquesta trobada es podia seguir a altres punts del món mitjançant videoconferència.

Trobareu més informació sobre el Virtue Project si visiteu aquestes dues pàgines:

http://www.science.gu.se/english/cooperation/virtue
https://virtue.gmbl.se/
  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí