El paper de la dona al mar a l’Institut Eduard Fontserè
- Educació
- 06.10.2021
L’Institut Eduard Fontserè es capbussa al mar per treballar el paper de la dona al mar, en una nova aliança amb el Museu Marítim de Barcelona.
Un dels objectius del Museu Marítim de Barcelona és contribuir a difondre el mar i la cultura marítima als centres educatius. L’aproximació a tot el que envolta a un dels recursos naturals més importants del planeta – natura, cultura, comerç, reptes personals…-, són sens dubte una eina educativa que permet treballar a les aules de forma globalitzadora, inclusiva i innovadora.
Un exemple d’això, és l’aliança educativa que es duu a terme entre el Museu Marítim de Barcelona i l’Institut Eduard Fontserè des de fa 5 anys i que enguany torna amb nou projecte: conèixer el paper de la dona al mar.
Mirar el mar amb ulls de dona
Superat l’entrebanc que va suposar el curs passat, condicionat pel COVID-19, l’MMB i l’Institut Eduard Fontserè han posat els fonaments per al nou curs 2021-2022, aprofitant els recursos pedagògics que pot aportar el Museu per convertir aquest centre educatiu en un racó de mar al bell mig de la ciutat.
En aquest sentit, al llarg d’aquest curs destaca l’aposta per treballar el paper de la dona al mar. Per fer-ho, es parteix de la recerca que va fer el Museu Marítim fa ara tres anys de la mà de Catalina Gayà i Laia Recó sota el títol de “Dona’m la Mar”. El resultat d’aquest treball d’investigació va donar lloc al llibre “Ulisses era una dona”, a partir del qual, l’institut articularà el projecte educatiu del centre.
Aquest i altres projectes treballats al llarg del curs es presentaran al final de l’any escolar en una cloenda amb format de congrés científic, que des de fa dos cursos serveix per presentar totes les propostes desenvolupades.
L’aliança té un punt culminant quan l’alumnat de 4t d’ESO participa del projecte “Naveguem!”, una activitat que inclou la navegació de tot un dia a bord del pailebot Santa Eulàlia, on s’implementa tot l’après i viscut al llarg dels anys a l’institut Eduard Fontserè, que gràcies a aquesta aliança amb el Museu Marítim de Barcelona, s’ha convertit en un tros de mar al bell mig del barri de la Florida, a l’Hospitalet de Llobregat.
Un projecte Tàndem
Aquesta col·laboració, que forma part del projecte Fem TÀNDEM, de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, permet introduir el món del mar, la cultura i el patrimoni marítim a l’ADN del centre. Tots els cursos, des de 1r d’ESO fins Batxillerat i Cicles Formatius, aprofiten les possibilitats i els recursos pedagògics que ofereixen el museu i la temàtica transversal del mar.
TAMBÉ ET POT AGRADAR...
-
Educació 29.10.2024
LA REGATA CONTINUA A L’AULA
-
Educació 03.10.2024
XXIV JORNADES DE MUSEUS I EDUCACIÓ: MIRADES IMPOSSIBLES
-
Educació 25.09.2024
La màgia dels vaixells voladors
-
Educació 16.09.2024
Els museòlegs premien el programa ‘22 dies en 22 peus’
-
Educació 04.07.2024
La navegació esportiva del segle XXI arriba als instituts
-
Educació 28.06.2024
PENÉLOPE, LA MAR ÉS TEVA
-
Educació 24.06.2024
COMPETIR A MAR
-
Educació 20.06.2024
ORGULL DE MUSEU 2024
-
Educació 30.05.2024
Vaixells voladors a la Festa de la Ciència
-
Educació 21.05.2024
FES ENTRAR EL MAR A L’AULA. CURS 2024-2025
-
Educació 14.05.2024
CONNECTADES PER MAR
-
Educació 13.05.2024
LE MUSÉE MARITIME DE BARCELONE, EN FRANÇAIS
-
segueix-nos
-
web mmb