LA HISTÒRIA DELS “ANIMALS A BORD”
- Educació
- 27.11.2023
Animals a bord, una exposició sobre uns companys de navegació poc coneguts i reconeguts.
El passat 27 d’octubre obríem l’exposició Animals a bord, dedicada als animals que en el decurs de la història han estat embarcats en vaixells arreu de mars i oceans, i dels que, sovint, en sabem poc. Gairebé sempre han estat presents, malgrat que habitualment no queda referenciat en fonts documentals ni fotogràfiques.
Aquesta exposició ret un petit homenatge als nostres companys de viatge que han tingut diversitat de funcions a bord: vigilants, càrrega, controladors de plagues, mascotes, …
Moltes de les anècdotes que s’expliquen a l’exposició sorgeixen d’una tertúlia que el museu realitza periòdicament amb capitans jubilats de la marina mercant.
UN RECORRREGUT BEN ANIMAL
Possiblement, la nau més coneguda per la sorprenent missió encomanada, va ser l’arca de Noè .
La imatge d’un gran bastiment, envoltat de centenars de parelles d’animals desfilant fins a les bodegues, és una icona molt arrelada a la nostra cultura.
És amb aquesta gràfica que iniciem el recorregut expositiu dedicant l’àmbit a l’episodi bíblic protagonitzat per la figura de Noè per tal que, sobretot, famílies i infants interactuïn en la història dels animals embarcats. Per això, hi ha unes taules amb jocs i altres elements que engrescaran la creativitat.
A mesura que anem passejant per la mostra, abordem algunes històries i anècdotes sobre animals enrolats. Alguns tenen una important funció a bord, com és el cas dels gossos i dels gats.
Aquests últims, en el passat tenien la missió de controlar les plagues de rates i ratolins a bord. El Llibre del Consolat de Mar, del 1343, ja dictaminava que si els rosegadors malmenaven la càrrega d’un vaixell que no havia embarcat un gat, la responsabilitat era del patró.
Altres animals viatgen en vaixell perquè són pròpiament una mercaderia, com goril·les, lloros, cocodrils i altres bestioles exòtiques. Molts mariners varen trobar una font d’ingressos addicional en el tràfic d’animals exòtics que compraven a molt baix preu als continent africà o americà i venien cars a Europa.
Hi ha animals que són font d’alimentació durant les llargues travesses oceàniques, almenys fins que no hi van haver neveres als vaixells, com les gallines i les cabres. També hi ha bèsties gens desitjades, com els ratolins i les paneroles.
Durant el recorregut expositiu un grup d’animals dispersos pels àmbits ens acompanyen amb la seva mirada molt atenta al que fem!
VOLS COMPARTIR LA FOTO DE LA TEVA MASCOTA?
Al final de l’exposició dediquem un espai a les nostres estimades mascotes. Les travesses al mar, de llarga o no tan llarga durada, són moments en què la solitud és una companyia no sempre desitjada. Sovint estem lluny dels nostres éssers estimats, i és en aquestes circumstàncies que, habitualment, gats i gossos esdevenen els nostres preuats amics al mar.
En aquest àmbit exposem fotografies de mascotes que hem rebut arrel de la crida popular realitzada pel Museu en les xarxes socials. Totes elles són entranyables. T’animem a que comparteixis la foto de la teva mascota a bord o la foto de qualsevol altre animal embarcat, antiga o actual. La pots enviar aquí: info@mmb.cat.
Programa d’activitats de l’exposició
L’exposició Animals a bord ha estat concebuda tenint en compte el públic familiar. El tema ja és especialment proper a les criatures –quantes joguines no tenen els animals com a protagonistes!- i el disseny, que ha realitzat l’Eva Rafecas, també hi juga molt a favor: sens dubte la incorporació d’un bon nombre de siluetes de bèsties, impreses damunt cartró de niu d’abella, a escala quasi real, la fa atractiva pels nens i nenes.
Jocs entorn l’Arca de Noè
De joguines a l’entorn de l’Arca de Noè n’hi ha des de fa segles i, a l’exposició, n’hi vàrem incorporar una de clàssica: la que consisteix en anar apilant el màxim d’animals possibles damunt d’una arca-balancí, pensada pels infants de dos a cinc o sis anys.
Una altra activitat anima la gent a dibuixar la parella d’animals que salvarien d’un diluvi i penjar el dibuix en un plafó on s’hi pot veure una gran nau embarcant parelles de diverses espècies. Si bé els destinataris eren els infants, hi ha molta gent gran que també hi participa.
Photocalls
Per fomentar l’aspecte lúdic s’hi han incorporat dos photocalls. El primer vinculat a la imatge principal de l’exposició, convida la gent a treure el cap per l’ull de bou a través del que es mostra el bulldog soldat. L’altre convida a fotografiar-se davant la imatge d’un gran veler que surt de la boira, al costat d’un lloro i fent rodar un timó, al·ludint una escena típica de la pirateria. Aquests elements són recursos pensats per a famílies i gent jove que, a més, contribueixen a difondre l’exposició per les xarxes socials.
Quan el gat dorm… les rates ballen
Aquestes festes de Nadal posem en marxa encara una altra activitat: un joc de pistes, autoguiat, que comença a l’exposició i continua dins les sales del museu i que es basa en el refrany popular Quan el gat dorm, les rates ballen … L’autoguiat el trobareu a la mateixa exposició i convida a trobar vuit rates sortides d’un vaixell que s’han escampat pel Museu.
L’exposició Animals a bord es pot veure, de manera gratuïta, al vestíbul del Museu fins el proper mes de març 2024.
TAMBÉ ET POT AGRADAR...
-
Educació 17.12.2024
LA PÈRDUA DE BIODIVERSITAT A L’EXPOSICIÓ ESPÈCIES INVASORES
-
Educació 11.12.2024
De Montjuïc al mar, projecte sobre la Barcelona medieval
-
Educació 29.10.2024
LA REGATA CONTINUA A L’AULA
-
Educació 03.10.2024
XXIV JORNADES DE MUSEUS I EDUCACIÓ: MIRADES IMPOSSIBLES
-
Educació 25.09.2024
La màgia dels vaixells voladors
-
Educació 16.09.2024
Els museòlegs premien el programa ‘22 dies en 22 peus’
-
Educació 04.07.2024
La navegació esportiva del segle XXI arriba als instituts
-
Educació 28.06.2024
PENÉLOPE, LA MAR ÉS TEVA
-
Educació 24.06.2024
COMPETIR A MAR
-
Educació 20.06.2024
ORGULL DE MUSEU 2024
-
Educació 30.05.2024
Vaixells voladors a la Festa de la Ciència
-
Educació 21.05.2024
FES ENTRAR EL MAR A L’AULA. CURS 2024-2025
-
segueix-nos
-
web mmb