LA REGATA CONTINUA A L’AULA
- Educació
- 29.10.2024
La navegació esportiva al segle XXI, un repte tecnològic, continua a l’aula.
Fa pocs dies que ha acabat la 37a edició de la Copa de l’Amèrica. El defensor del títol, l’Emirates Team New Zealand, l’ha tornat a guanyar davant del reptador, Ineos Britania per set regates guanyades pels kiwis front a les dues dels britànics.
Encara que la regata hagi acabat, la feina a l’aula de l’alumnat que participa en el projecte “La navegació esportiva al segle XXI, un repte tecnològic” continua.
La proposta educativa desenvolupada pel Museu Marítim de Barcelona conjuntament amb la Fundació Barcelona Capital Nàutica, aplega prop de 1.200 alumnes de 28 centres educatius d’arreu del territori català.
Els grups estan treballant els reptes que planteja el programa educatiu “La navegació esportiva al segle XXI, un repte tecnològic”. Aquests proposen treballar les STEAM d’una forma contextualitzada, globalitzada i motivadora per l’alumnat.
Treballem les STEAM I ELS ODS
En aquest context l’alumat descobreix la màgia dels vaixells voladors, el fons marí de la ciutat de Barcelona, l’hidrogen verd com a combustible o el règim de vents de la ciutat de Barcelona.
“El projecte ens permet treballar les STEAM i es ODS perquè ho centrem a l’àrea de tecnologia i altres professors d’altres assignatures com física, informàtica i fins hi tot educació física formaran part de l’equip docent que farà els reptes amb l’alumnat. Pel què fa als ODS 2030, hem vist que hi ha cinc o sis punts que es poden aplicar al projecte…” Pau Montaña Jaime Escola Escaladei.
“Les propostes didàctiques, els reptes, són molt complerts. Ens donen l’oportunitat de fe un treball constructivista. Aqueta metodologia de la que partim del què sabem, anem a l’investiguem i finalment anirem a avaluar tot allò que hem pogut aprendre realitzant algun producte que fins i tot pot se visible, que podem ensenyar a la resta de la comunitat educativa.” Esperanza Martí Institut Fort Pius.
4 vegades més ràpid que el vent. Foto_Jan Quesada
Activitats al Museu
Al mateix temps, l’alumnat pot participar en un seguit d’activitats complementàries que es duen a terme al Museu Marítim com són una visita guiada a l’exposició Penèlope la mar és teva.
En aquesta activitat es fan visibles les dones en el món de la navegació esportiva i es posa en valor la importància de l’esforç i la perseverança per assolir els reptes o somnis que s’han plantejat les protagonistes.
Exposició “Penèlope, la mar és teva”. Foto_Jan Quesada
“Les activitats complementàries aporten un grau d’interès per l’alumnat pel fet de sortir de l’aula, trencar amb la rutina a més de complementar algunes de les parts del projecte que són interessants com és el tema de la dona” Esperanza Martí Institut Fort Pius.
D’altra banda, l’alumnat també ha participat en l’activitat STEAM “Quatre vegades més ràpid que el vent”. En aquest taller, l’alumnat d’ESO s’han posat en la pell dels tècnics d’un dels equips participants d’un gran campionat i construir un catamarà amb BricQ Motion Prime deLEGO® Education.
A la part final de l’activitat posen a prova el vaixell en la navegació amb el vent a cenyida, a través, llarg i popa.
“L’activitat quatre vegades més ràpid que el vent és molt interessant perquè veuen el muntatge del vaixell, els permet veure quin disseny té, quins elements en foren part i també reballen la part de física: les lleis de Newton, quines són les parts del vaixell, els vents…, és una activitat que engloba molts camps de l’ensenyament.” Pau Montaña Jaime Escola Escaladei.
Altres propostes
Altres activitats que formen part del projecte educatiu són “Xerrada sobre la Copa Amèrica” en la que l’alumnat coneix d’una manera única la competició més antiga del món, sap quins són els equips participants, els esportistes d’elit que en formen part, el format de les proves de la regata i sobretot la tecnologia que fa que els vaixells volin per damunt de l’aigua.
Finalment l’alumnat té la possibilitat de fer un “Tast d’esports nàutics” en alguna de les Escoles de vela adherides al programa educatiu i que formen part de la Federació Catalana de Vela.
TAMBÉ ET POT AGRADAR...
-
Educació 03.10.2024
XXIV JORNADES DE MUSEUS I EDUCACIÓ: MIRADES IMPOSSIBLES
-
Educació 25.09.2024
La màgia dels vaixells voladors
-
Educació 16.09.2024
Els museòlegs premien el programa ‘22 dies en 22 peus’
-
Educació 04.07.2024
La navegació esportiva del segle XXI arriba als instituts
-
Educació 28.06.2024
PENÉLOPE, LA MAR ÉS TEVA
-
Educació 24.06.2024
COMPETIR A MAR
-
Educació 20.06.2024
ORGULL DE MUSEU 2024
-
Educació 30.05.2024
Vaixells voladors a la Festa de la Ciència
-
Educació 21.05.2024
FES ENTRAR EL MAR A L’AULA. CURS 2024-2025
-
Educació 14.05.2024
CONNECTADES PER MAR
-
Educació 13.05.2024
LE MUSÉE MARITIME DE BARCELONE, EN FRANÇAIS
-
Educació 06.05.2024
“GERMANET”, L’ODISEA D’UN JOVE GUINEÀ, PROTAGONISTA ALS INSTITUTS
-
segueix-nos
-
web mmb