22 dies en 22 peus, l’aventura de l’Atlàntic a les aules
- Educació
- 14.07.2021
Un dels projectes més destacats per al curs 2021-2022 és el programa educatiu 22 dies en 22 peus. Aventura en solitari a l’Atlàntic que pren la regata de la Mini Transat 2021 com centre d’interès.
De nou, la col·laboració entre el Museu Marítim de Barcelona i la Fundació Navegació Oceànica de Barcelona (FNOB) ens apropa a una de les regates més emocionants: la Mini Transat 2021. Una competició esportiva que novament servirà com fil conductor per a apropar el mar i la navegació a través del seguiment d’un esdeveniment que té lloc en temps real, alhora que permet treballar a les aules de forma globalitzada.
L’aventura de seguir una regata extrema
Una persona, un veler de 6,5 metres d’eslora, o el que és el mateix, 22 peus, que tenen com a objectiu creuar l’Atlàntic en solitari i sense contacte amb terra en, aproximadament, 22 dies. Aquesta és la nova aventura que Museu Marítim de Barcelona (MMB) i la Fundació Navegació Oceànica de Barcelona (FNOB) proposen seguir a l’alumnat de primària i secundària.
La Mini-Transat és una regata d’altura que atreu cada 2 anys a 90 navegants dels quals, de cada deu participants, un és una dona. Aquesta aventura, dividida en dues etapes, surt des de les Sabes d’Olonne, a la Bretanya francesa, fins al Carib, amb una escala a Santa Cruz de la Palma, a les Illes Canàries.
Tothom que hi participa ha de superar dos anys d’entrenament ben durs per aconseguir assolir els requisits de la inscripció: sumar 1500 milles en regates, 1000 de les quals s’han de fer en solitari i sense escales en un recorregut predeterminat conegut com la “qualif”. Durant aquesta prova, els navegants demostren la seva capacitat mental i física per a la navegació d’altura, descobreixen el vaixell en profunditat i s’acostumen al ritme intens de la vida a bord del “mini”.
Aquesta regata es caracteritza també perquè els i les navegants només poden embarcar el que és estrictament necessari i obligatori: equip de seguretat, electrònica elemental, menjar i aigua per beure… Una regata coneguda com l’”Himàlaia de la mar” pel desafiament que suposa. De fet, reuneix tant a novells com a professionals, configurant-se com la prova clau en el currículum de qualsevol aspirant del món de la nàutica i de les regates d’altura.
Apadrinament dels regatistes
El fet que en aquesta regata hi participin 15 navegants espanyols – 13 homes i 2 dones-, 11 dels quals formen part de la Base Mini FNOB, la fa encara més motivadora a l’hora d’engrescar l’alumnat de primària i secundària.
Capitanejats per l’experimentada navegant oceànica Anna Corbella i el regatista Oriol Pujol, entre altres membres de l’equip que lideren el programa d’entrenament de la Base Mini FNOB, les persones que participen en aquesta edició podran comptar amb el suport i “l’apadrinament” dels centres educatius que decideixin sumar-se, tal com es va explicar als docents que van participar en la sessió de formació que es va dur a terme el passat 6 de juliol i que es tornarà a repetir el dia 8 de setembre.
Sens dubte, aquest apadrinament permetrà l’alumnat tenir aquestes persones com a referents per la seva tenacitat, perseverança, esforç, resiliència i proximitat, convertint-se en un model a seguir per a molts nois i noies.
En aquest context, el Museu Marítim de Barcelona i la Fundació Navegació Oceànica de Barcelona consideren que la regata suposa un marc incomparable per apropar el mar i la cultura marítima als centres educatius i treballar a l’aula, tenint el seguiment de la regata en temps real com a eix conductor, i els i les “ministes” com a protagonistes.
Les activitats
El programa educatiu 22 dies en 22 peus. Aventura en solitari a l’Atlàntic, dissenyat per a l’ocasió, agrupa un conjunt d’activitats la més destacada de les quals és L’aventura de l’Atlàntic. Aquesta planteja fer el seguiment de la regata a partir de reptes setmanals centrats en 3 eixos temàtics: Planeta Mar, Ésser Humà i Navegació, que permeten l’aproximació a l’esdeveniment en temps real i, alhora, implica l’alumnat de manera emocional.
A més a més, els centres educatius tenen l’oportunitat de visitar la seu de la FNOB, per tal de gaudir d’una xerrada sobre navegació oceànica per conèixer, de la mà d’un navegant expert, el que suposa fer la Mini Transat. A l’MMB, les activitats Un viatge mar enllà o Seguint l’empremta dels descobridors, apropen l’alumnat a la història de la navegació que va servir d’antecedent a aventures semblants, tot i que amb objectius ben diferents: la recerca de noves rutes marítimes per a desenvolupar el comerç a nous territoris.
L’experiència de sentir-se com els i les regatistes és possible també amb l’activitat Tast d’esports nàutics que es duu a terme en col·laboració amb el Club Natació Barcelona.
Us hi embarqueu amb nosaltres?
Inscripcions i més informació a reserves@mmb.cat o al telèfon 673 083 215
Segueix el canal youtube del programa educatiu
TAMBÉ ET POT AGRADAR...
-
Educació 17.12.2024
LA PÈRDUA DE BIODIVERSITAT A L’EXPOSICIÓ ESPÈCIES INVASORES
-
Educació 11.12.2024
De Montjuïc al mar, projecte sobre la Barcelona medieval
-
Educació 29.10.2024
LA REGATA CONTINUA A L’AULA
-
Educació 03.10.2024
XXIV JORNADES DE MUSEUS I EDUCACIÓ: MIRADES IMPOSSIBLES
-
Educació 25.09.2024
La màgia dels vaixells voladors
-
Educació 16.09.2024
Els museòlegs premien el programa ‘22 dies en 22 peus’
-
Educació 04.07.2024
La navegació esportiva del segle XXI arriba als instituts
-
Educació 28.06.2024
PENÉLOPE, LA MAR ÉS TEVA
-
Educació 24.06.2024
COMPETIR A MAR
-
Educació 20.06.2024
ORGULL DE MUSEU 2024
-
Educació 30.05.2024
Vaixells voladors a la Festa de la Ciència
-
Educació 21.05.2024
FES ENTRAR EL MAR A L’AULA. CURS 2024-2025
-
segueix-nos
-
web mmb