DESCOBREIX LA NOVA EXPOSICIÓ “MESTRES D’AIXA DE BUTXACA”

  • Educació
  • 19.02.2021

Mestres d’aixa de butxaca, exposició que convida a crear amb les mans, a descobrir, a equivocar-se creant i busca la participació activa tant de gran com d’infants.

Mestres d’aixa de butxaca és una petita exposició que es va obrir el 15 de desembre de 2020 i que es podrà veure fins a mitjans del mes de juny de 2021. El seu objectiu és fer una reflexió sobre com, en poques dècades, ha canviat la manera de jugar que havia estat força similar des de l’antiguitat fins als anys cinquanta del segle passat.

De fet, l’exposició recull els coneixements populars entorn de la construcció tradicional de vaixells de joguina que s’han transmès d’una generació a l’altra, i que testimonien una manera de viure, de relacionar-se amb la natura, d’entendre el joc i la joguina i, sobretot, d’apropar-se als principis de les embarcacions i de la navegació. 

Canvien les joguines i les formes de jugar

Mestre d’aixa de butxaca, que ha estat organitzada entre el Museu Marítim de Barcelona i el Museu Marítim de Mallorca, per Catalina Gayà Morlà, Albert Forés Gómez i Mireia Mayolas Créixams, ens parla de com hem passat de jugar al carrer, amb colla i amb jocs i joguines tradicionals sovint fetes per les mateixes criatures  (nines, baldufes, sonalls, pilotes, fireta, representacions d’animals, vaixellets…), a fer-ho a casa, amb joguines industrials.

L’ús del plàstic va permetre abaratir aquests productes perquè arribessin a pràcticament totes les llars. I de les joguines industrials a l’entreteniment, també a casa, a través de les pantalles: la televisió, les consoles, els mòbils: del fang al plàstic i del plàstic al byte, com s’explica en un dels espais de la mostra. L’exposició posa en valor els vaixells de joguina construïts de manera tradicional que,  com la majoria de joguines, eren objectes sense gaire més pretensió que entretenir mentre es feien i durant les primeres hores de joc. La memòria d’aquestes construccions lúdiques generalment ha tingut molt poca consideració, per bé que són part del patrimoni simbòlic de les nostres comunitats i en tant que herència oral, popular i familiar, tenim l’obligació de preservar també des dels museus.

El vaixell com a joguina

Jugar amb aigua sempre ha tingut una especial atracció pels infants i, d’aquí a construir petites embarcacions per fer navegar en recs, safaretjos, basses, cubells… hi havia només un petit pas. Construir vaixells de joguina, doncs, no és exclusiu de la gent de costa, com sovint es pensa i a terra endins també se’n fan.  Fer-se un vaixell té una fascinació especial, perquè ens fa somniar tota mena de viatges i d’aventures, ens trasllada a paisatges imaginaris… ens transporta a altres mons.

El material per fer una embarcació es pot trobar a l’entorn. A la natura hi ha molts elements que tenen la forma d’un buc: closques de nou, d’avellana, de musclo… o fins i tot l’os d’una sípia, als quals s’hi afegia un pal i una fulla, una ploma o un tros de paper per vela.

Una altra tipologia d’embarcacions són les que es fan amb vegetals: amb fulla de canya doblegada o amb joncs teixits, per exemple. Si es té habilitat, plegant un tros de paper surten una infinitat de tipus de vaixells. El suro, l’escorça i fins i tot la fusta requereixen ser modelats amb un ganivet o una serreta.

Si abans era fàcil trobar tota aquesta diversitat de matèria primera a l’entorn, avui poden fer-se vaixells amb ampolles de plàstic, llaunes de sardines, planxes de goma eva o pinces d’estendre roba. El nostre entorn també està farcit de materials que poden ser usats per construir barques i barquetes de tota mena.

A l’exposició es mostren una trentena de vaixellets que han estat realitzats per gent gran tal com se’ls feia en la seva infantesa o han estat extrets de la recerca que va publicar Joan Sans l’any 2000: “Recull de juguetes artesanals de les illes Balears“, editat per la Universitat de les Illes Balears.

Exposa el teu vaixell de joguina

Per tal de fomentar que tant les criatures com la gent gran facin els seus propis vaixells de joguina, s’han organitzat dues activitats. D’una banda,  #VAIXELLSDEBUTXACA proposa cinc reptes perquè, qui vulgui, posi a prova la seva habilitat per fer els seus propis vaixells de joguina com ara un vaixell de vela, un vaixell de càrrega, un petit submarí, un vaixell amb material reciclat i fer un vaixell que navegui. Els participants han de fer una imatge o un vídeo i penjar-lo a Instagram o a Twitter amb l’etiqueta #VaixellsDeButxaca.

Podeu veure totes les propostes que ens han arribat amb aquests hashtags aquí.

D’altra banda, a l’exposició hi ha una Vitrina buida destinada a exposar vaixells realitzats per la gent, tal com se’ls feien en la seva infantesa, o en cas que siguin criatures,  que s’hagin fet i vulguin veure exposat al Museu. Una manera de fomentar la interacció i la col·laboració social dins la nostra exposició.  La proposta està tenint molt bona acollida i en menys d’un mes ja s’han rebut quatre vaixells per exposar, dos de criatures i dos més d’adults.

Nou autoguiat

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí