ELS ODS ALS PROGRAMES EDUCATIUS DEL MUSEU

  • Educació
  • 24.11.2022

El Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030 formen part del projecte educatiu del Museu Marítim.

El Museu Marítim de Barcelona (MMB) fa uns anys que treballa per incorporar de forma explicita els Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030 (ODS2030).

El Museu Marítim i els ODS

Fins ara, una part important de les línies de treball que es desenvolupen a l’MMB ja estan alineades amb els ODS 2030, però és ara quan l’entitat està treballant per a prendre consciència i donar-los visibilitat. Com a organització, el Museu treballa per anar cap a un nou model econòmic, social i ambiental que la societat actual reclama.

Entre els ODS presents en l’activitat i projectes que desenvolupa el Museu, tant a nivell intern, com extern s’hi troben:

  • ODS 4: Educació de qualitat: l’MMB disposa d’un servei de beques a través del Programa d’Activitats Escolars del Consell d’Innovació Pedagògica i beques directes perquè aquells grups que estan en escoles de màxima complexitat puguin accedir a les activitats del museu de forma gratuïta. D’altra banda, el Museu ofereix activitats i projectes educatius que són gratuïts per als centres educatius i per al públic general.
  • ODS 5: Igualtat de gènere: en els últims any des dl Museu es treballa per donar visibilitat a les dones han estat o estan vinculades a la cultura marítima i posar-les com a referents. També és potencien metodologies per a la coeducació.
  • ODS 10: Reducció de les desigualtats: a través de la política de beques i activitats gratuïtes es vol facilitar l’accés al Museu i les seves activitats a totes les persones, independentment de la seva condició socioeconòmica.
  • ODS 11: societat i comunitats sostenibles: un dels objectius principals del Museu és la conservació i la de la cultura i el patrimoni marítim. D’altra banda, a l’MMB s’ha implementat un sistema de recollida selectiva per tal de millorar-ne el seu reciclatge.
  • ODS 12: Consum i producció responsables: els diferents departaments del Museu treballen per la utilització de materials més sostenibles i més fàcilment reciclables potenciant l’economia circular
  • ODS 13: Acció climàtica: l’eficiència energètica i l’ús racional de les lluminàries del Museu són de importants per minimitzar l’impacte de que tenim en el medi.

En aquest context, els serveis educatius de l’MMB també treballen amb la vista posada els ODS, i més ara que s’han incorporat en els ensenyaments de l’educació bàsica. És per això que la Unitat de Programes educatius del museu es posa al servei de les necessitats de la comunitat educativa a través de les activitats del Programa d’Activitats Pedagògiques, recursos i projectes de llarga durada per treballar la cultura marítima.

Programa d’Activitats Pedagògiques i ODS

Bona part d’aquestes propostes didàctiques ja treballen els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) 2030, però, fins ara, no s’ha explicitat de manera conscient. En aquest sentit, algunes de les activitats que formen part del programa pedagògic de l’MMB estan vinculades o es poden treballar des de la perspectiva dels ODS2030.

Cadascuna d’aquestes activitat té unes propostes didàctiques associades per treballar abans i després de l’activitat al Museu en la que hi trobareu referenciats aquells ODS que hi estan vinculats.

A continuació teniu un resum.

Altres projectes i recursos amb mirada d’ODS

El Museu Marítim desenvolupa projectes de llarga durada que es poden abordar des dels ODS. Així com recursos materials i digitals. Destaquem:

  • 22 dies en 22 peus, Aventura en solitari a l’Atlàntic: projecte educatiu per a un aprenentatge basat en situacions, globalitzat i que dona a conèixer a l’alumnat el món de la navegació oceànica i els valors que té associats.
  • Caixes didàctiques:servei de préstec gratuït de maletes destinades a centres de formació reglada i que tenen com a objectiu fomentar el treball sobre la cultura marítima més enllà del Museu.

Més informació a educacio@mmb.cat

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí