PENÉLOPE, LA MAR ÉS TEVA

  • Educació
  • 28.06.2024

L’exposició Penélope, la mar és tevafixa la mirada en sis dones d’un ample ventall, que tenen en comú ser grans regatistes.

Penélope, la mar és teva, és la nova exposició del Museu Marítim i que forma part de la de la Regata Cultural -el programa d’activitats per acompanyar la Copa Amèrica de vela a Barcelona-.

La mostra està comissariada per Ana Gonzalvo amb el suport i disseny museogràfic de Judith Mas, totes dues navegants i fundadores de 52 Azul i Lobas de mar.

L’exposició se centra en la trajectòria esportiva de sis dones destacades del món de la vela, que es troben en diferents etapes de les seves carreres.

La paciència i l’enginy de les penèlopes

Ana Gonzálvo, navegant i comissària d’aquesta exposició, explica que el mite de Penèlope és una joia amagada entre les línies del poema èpic l’Odissea d’Homer.

Durant vint anys d’absència del seu espòs Ulisses, que havia lluitat a la guerra de Troia, Penèlope demostra el seu enginy i paciència teixint un sudari per al seu sogre de dia i desfent-lo de nit, per endarrerir, així, l’elecció d’un nou espòs. Les mans que treballen incansablement esdevenen l’instrument de la seva resistència.

Aquest enginy i aquesta paciència que la caracteritzaven, són dues virtuts essencials de tota persona que navega i, d’aquí, l’elecció d’aquest personatge. I aquestes mans tan actives, un símbol de la lluita d’aquesta heroïna.

El viatge de l’heroina

Penélope, la mar és teva fixa la mirada en sis dones d’un ample ventall d’edats, que tenen en comú ser grans regatistes. Cada somni és particular i cadascuna s’hi ha enfrontat d’una manera diferent per fer-lo realitat. I en la seva lluita totes, sens dubte, han esdevingut referents. Les mans teixeixen, aquí, xarxes de connexió i creixement en l’escenari de l’America’s Cup.

Les nostres penèlopes són:

  • Abril Marfà,una jove promesa d’11 anys del RCNB sense por als reptes. Forma part de l’equip de regates del Real Club Nàutic de Barcelona i l’any 2023 va guanyar el campionat d’Espanya d’optimist Sub11.
  • Nora García, esportista molt jove -acaba de fer 18 anys- campiona del món en Nacra 15 que somnia amb uns Jocs Olímpics. Guardonada com a millor navegant 2020 per la Federació Catalana de Vela i nominada el 2024.
  • Andrea Emone, de 28 anys, es regatista i enginyera aeroespacial de l’equip Alinghi Red Bull Racing Team a la 37th America’s Cup. Ha posat el seu saber en la construcció de vaixells esportius i, concretament, en el disseny del foils.
  • Maria Torrijo,  de 49 anys, és la primera dona del món amb els títols de jutge, àrbitre i oficial de regates internacionals. Actualment és l’oficial principal dels circuits professionals, com la 52 Super Series, la 44 Cup i la Club Swan Racing.
  • Natàlia Via-Dufresne, regatista de 51 anys amb una llarga trajectòria de victòries, entre les que cal destacar la medalla olímpica que va aconseguir a les Olimpíades de 1992. Es patrona professional d’equips de regates i actualment ara treballa a la 37th America’s Cup com a On Water Operations manager.
  • Ana Pujol: ha cultivat un gran ventall de triomfs en patí català i, als seus 68 anys, continua en actiu i guanyant regates. Domina la competició de patí català des de fa més de 50 anys i està involucrada en l’organització de la regata de Patí Català a la 37th America’s Cup. Continúa competint al màxim nivell.

L’exposició segueix l’estructura característica de les novel·les i pel·lícules d’aventures, coneguda com “el viatge de l’heroi” –en aquest cas de l’heroina-:

  1. Plantejament: la vida de l’heroi/heroïna abans de l’aventura. En aquest cas la trajectòria de les diferents navegants abans d’una gran regata en la qual han participat (siguin les olimpíades, la Copa Amèrica o un altre esdeveniment similar) i que les va empènyer a sortir de la quotidianitat.
  • Confrontació: L’aventura, la realització del repte –la regata en qüestió-.
  • Resolució: Tornada a la vida quotidiana. Els canvis que haver realitzat aquest repte ha comportat en la vida de les “heroïnes”.

Espais infantils

L’exposició ha estat també molt pensada per donar a conèixer la regata de la Copa de l’Amèrica a nens i nenes i, per això, compta amb un àmbit explicatiu i amb diversos jocs destinats a entendre conceptes com les diferències entre vaixells, com són les veles, o proposa escollir quins objectes t’enduries si t’embarquessis a fer una regata al voltant del món, cosa que fa a través de dos personatges, la Penèlope i en Dami, dos navegants de dotze anys.


Programa d’activitats

La mostra, que es podrà visitar del 14 de juny al 8 de gener de 2025, compta també amb un programa d’activitats adreçat a diferents públics.

Camp de regates

Activitat familiar de cap de setmana.

Sabeu com es preparen les persones que participen en regates com ara la Copa Amèrica, la Mini Transat, la Vendée Globe…? Com són els vaixells que fan servir? Us proposem fer una petita visita guiada a l’exposició per després posar-vos a prova en el nostre “camp de regates”. Més informació

Festa infantil Regates a tota vela!

El pròxim 5 d’octubre de 10.30 a 14 h., al Museu Marítim de Barcelona celebrem l’arribada de la 37a Copa Amèrica a Barcelona amb una nova festa infantil amb jocs, tallers creatius i d’experimentació, activitats de psicomotritat, música… Més informació

Un dia al mar

Espectacle infantil musicat per a famílies amb nens i nenes de 2 a 5 anys.

Als vespres d’estiu, a l’Ananda li agrada asseure’s a la barca que li va fer el seu avi, on recorda cançons i històries que ell va explicar-li. Un dia passarà una cosa ben màgica, arribarà un personatge del cel: una petita estrella. Més informació

La comissària explica Penèlope, la mar és teva

Us recorregut per l’exposició de la mà de la seva comissària, Ana Gonzalvo.

Més informació

El viatge de l’heroïna

Qualsevol aventura té tres moments importants: preparar el repte, portar-lo a terme i tornar a la vida quotidiana amb l’empremta del viatge realitzat. El dia 21 de novembre reunim diverses protagonistes de l’exposició Penélope, la mar és teva, perquè ens parlin de com van emprendre i viure la seva “aventura”, i com aquesta els ha canviat la seva vida. Més informació

Visites comentades a l’exposició per a persones a capacitats diverses

Més informació

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí