Recursos i activitats per a persones amb autisme

  • Educació
  • 05.05.2023

Noves propostes per fer accessible les col·leccions del Museu a les persones amb Síndrome de l’Espectre Autista.

El Museu Marítim de Barcelona té com un dels seus objectius fer accessibles els seus recursos i les seves col·leccions a la ciutadania.

En aquest sentit, en els darrers anys s’està adaptant el discurs de les seves exposicions per a persones amb diferents tipus de discapacitats físiques i cognitives.

La incorporació de recursos sensorials i la informació en Braille de les exposicions en són bons exemples.

Un dels col·lectius per als quals el museu ha treballat per tal de fer accessible les seves col·leccions és el de les persones amb Síndrome de l’Espectre Autista. En col·laboració i amb el suport de l’associació Aprenem autisme, s’han elaborat una sèrie de recursos que posen a l’abast d’aquest col·lectiu els continguts de les exposicions i les col·leccions del museu.

Autoguiats accessibles

Les exposicions “Drassanes i galeres” parla de la història de l’edifici que acull el Museu Marítim de Barcelona i del tipus d’embarcació que s’hi feia, quan es dedicava a la construcció naval.

L’exposició “7 vaixells, 7 històries”, en canvi, fa un repàs per diferents tipologies d’embarcacions, de diferents èpoques i usos, presentant set històries vinculades a cada tipus de vaixell.

Totes dues disposen d’un material de suport, en format d’autoguiatge, que permet a les persones que les visiten fer-ne un recorregut de manera interactiva. Ara, aquests materials s’han adaptat perquè les persones amb autisme i les seves famílies, en puguin gaudir.

Es tracta de documents clars, amb fons neutres, que eviten la confusió i el soroll, per permetre i facilitar la seva consulta. Proposen un seguit d’activitats interactives a diferents punts de les exposicions, que contribueixen a fer la seva visita més dinàmica.

Aquests materials es troben disponibles al web del museu, i es poden descarregar de manera gratuïta accedint als següents enllaços:

ELS TRESORS AMAGATS DELS GUITART

TRIPULANTS DE GALERES

Adaptació de les activitats al planetari del museu

Un dels àmbits més significatius del Museu és el Planetari, un espai on es fan sessions d’astronomia i navegació per a públic familiar i escolar. Aquest és un indret amb una foscor necessària per poder fer les observacions astronòmiques, però s’ha adaptat a les necessitats del públic amb autisme, per tal que no sigui un espai hostil:

Al costat del Planetari, s’ha adaptat un espai per si una persona amb autisme vol sortir abans d’acabar les sessions. Es tracta d’un espai amable, amb cadires i una taula amb contes sobre astronomia, constel·lacions, fons marins, etc.

S’han preparat uns materials perquè les persones amb autisme que visitin el planetari tinguin aquesta informació abans d’arribar al Museu, especificant l’itinerari d’entrada, el lloc on es troba el Planetari, la zona de descans…

Aquests elements ajuden a les persones amb autisme a saber en tot moment què és el que faran.

Igualment, s’ha adaptat la il·luminació interior del planetari, que serà més suau, i s’ha reduït el volum del so de les sessions, ja que són aspectes molt convenients per a les persones a les quals va adreçada l’activitat.

Senyalització del pailebot Santa Eulàlia

D’altra banda, l’alumnat de 4t d’ESO de l’Escola La Salle Comtal, ha participat en l’adaptació per a persones amb autisme de la senyalització del pailebot Santa Eulàlia.

Aquest és un vaixell del 1918, que es troba amarrat al moll de la Fusta i que està senyalitzat amb un seguit de cartel·les en diferents idiomes.

El projecte, que s’ha desenvolupat al llarg de dos cursos, està inclòs dins del marc del projecte comunitari Apadrina el teu equipament, de la fundació Tot Raval, i ha consistit en l’elaboració de continguts basats en la utilització de pictogrames, adaptats per a persones amb autisme, als quals es pot accedir en escanejar un codi QR que apareix a la cartel·la corresponent.

Aquest sistema permet ampliar i complementar la informació de la cartel·la i, en aquest cas, que les persones amb autisme hi puguin accedir a uns continguts elaborats de manera específica per als seus interessos i necessitats.

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí