Del moll al Marítim: Sopars de peix de la Barceloneta
- Educació
- 08.04.2022
Nou cicle de sopars de peix al restaurant Norai de l’MMB dedicat a la comunitat pescadora de la Barceloneta.
Per commemorar l’Any Internacional de la Pesca Artesanal, el Museu Marítim de Barcelona, el restaurant Norai de l’MMB, l’associació Cap a Mar i la revista Cuina, dediquen el cicle de sopars de peix d’aquesta temporada a la comunitat pescadora de la Barceloneta.
Amb aquest cicle es vol reivindicar la pesca sostenible i de proximitat que es practica a la ciutat de Barcelona, donar valor a les espècies menys conegudes i donar suport a tota la comunitat pescadora que en viu i que és hereva d’un patrimoni cultural que en aquests moments està amenaçat de desaparèixer. A més, tots els sopars s’acompanyaran amb vins de la D.O. Penedès, per promoure el gust pels productes de la terra.
Enguany, el cicle incorpora una novetat destacada: una activitat cultural per presentar cadascun dels sopars, dirigida als comensals que hi vulguin participar, amb la voluntat d’enriquir aquestes propostes gastronòmiques i donar l’oportunitat d’aprofundir una mica més en la temàtica de cada àpat.
El cicle de sopars Del moll al Marítim s’inclou dins el programa d’activitats de l’exposició Jo de petita anava sempre al moll, inaugurada el 5 de març, i que reflexiona sobre la sostenibilitat i la pesca en un territori concret, la Barceloneta. La mostra es pot visitar gratuïtament al vestíbul del MMB fins al 1de setembre de 2022.
Sopars socials
Aquests cicles de sopars s’inclouen dins les accions d’un projecte desenvolupat entre Impulsem i Cap a Mar, que té com a objectiu facilitar processos de formació i inserció sociolaboral a persones en situació de vulnerabilitat social del districte de Ciutat Vella.
Els cuiners i cuineres que participen en aquests sopars fan, prèviament, una masterclass a l’alumnat de cuina de l’equip d’Impulsem, i Cap a Mar i La Platjeta aprofundeixen la formació donant-los a conèixer la diversitat de peixos que poden cuinar-se i apropant-los als oficis de la comunitat pescadora de al Barceloneta a través de visites al moll.
El projecte permet posar als participants d’aquesta formació en contacte amb models de treball que puguin esdevenir, per a ells, un referent laboral, i permetre que des del coneixement mutu amb un ampli ventall de professionals, es puguin establir col·laboracions i sinergies que els facilitin noves oportunitats.
Programació dels sopars
28 d’abril: Ranxo de barca
Amb els cuiners Rosa Vega i Xavier Barrachina, del restaurant Norai del Museu Marítim de Barcelona.
Activitat cultural a les 20 h: Tast de vins de la D.O. Penedès i visita guiada a l’exposició Jo de petita anava sempre al moll, de la mà de Cristina Caparrós, comissària de l’exposició, i Mireia Mayolas, responsable d’exposicions de l’MMB.
26 de maig: De la barca a la taberna.
Amb la cuinera Marta Cid, del restaurant Mar Salada, de la Barceloneta.
Activitat cultural a les 20 h: Tast de vins de D.O. Penedès i xerrada amb Marta Cid, sobre la creació dels xiringuitos de la Barceloneta, alguns dels quals van esdevenir grans restaurants de la mà de membres de famílies de pescadors.
30 de juny: Del peix tot s’aprofita.
Amb el cuiner Jordi Limón, del restaurant Somorrostro.
Activitat cultural a les 20 h: Tast de vins DO Penedès i petit taller amb Jordi Limón, sobre formes tradicionals d’aprofitament del peix.
21 de juliol: Mateixos peixos, nous sabors.
Cuina senegalesa. Cuiner a determinar.
Activitat cultural a les 20h: Tast de vins de DO Penedès i xerrada sobre la problemàtica de la sobrepesca a Senegal i la importància de la cuina del peix per a la població del país.
Tots els sopars tenen un preu de 30 € i es faran al restaurant Norai a les 21 h, mentre que l’activitat cultural començarà una hora abans, a les 20 h. Es necessari fer reserva prèvia al restaurant Norai, al telèfon 666 919 998 o al mail reserves@norai.org
La gastronomia del peix al Museu Marítim de Barcelona
Aquest cicle dona continuïtat a una línia d’activitats de divulgació gastronòmica sobre la cuina del peix i la cuina del mar en general, iniciada ja fa anys pel Museu Marítim, el restaurant Norai, la revista Cuina i Cap a Mar i que va començar l’any 2017 amb el cicle “Els oblidats”, que volia donar a conèixer aquells peixos que es pesquen a Barcelona i a la costa catalana poc coneguts o apreciats, però amb un altíssim valor gastronòmic si se saben cuinar.
Altres cicles han estat “El mar va a la muntanya” (2018); “El peix a la cuina mediterrània” (2019), i El peix a les cuines del món”, per commemorar els 500 anys de la primera volta al món en vaixell, que va quedar interromput degut a la pandèmia de Covid-19, i que es reemprendrà, parcialment, de setembre a desembre del 2022.
TAMBÉ ET POT AGRADAR...
-
Educació 29.10.2024
LA REGATA CONTINUA A L’AULA
-
Educació 03.10.2024
XXIV JORNADES DE MUSEUS I EDUCACIÓ: MIRADES IMPOSSIBLES
-
Educació 25.09.2024
La màgia dels vaixells voladors
-
Educació 16.09.2024
Els museòlegs premien el programa ‘22 dies en 22 peus’
-
Educació 04.07.2024
La navegació esportiva del segle XXI arriba als instituts
-
Educació 28.06.2024
PENÉLOPE, LA MAR ÉS TEVA
-
Educació 24.06.2024
COMPETIR A MAR
-
Educació 20.06.2024
ORGULL DE MUSEU 2024
-
Educació 30.05.2024
Vaixells voladors a la Festa de la Ciència
-
Educació 21.05.2024
FES ENTRAR EL MAR A L’AULA. CURS 2024-2025
-
Educació 14.05.2024
CONNECTADES PER MAR
-
Educació 13.05.2024
LE MUSÉE MARITIME DE BARCELONE, EN FRANÇAIS
-
segueix-nos
-
web mmb