TRASPASSANT MARS I MURS, L’ART COM A SALVAVIDES

  • Educació
  • 18.10.2021

Traspassant mars i murs, la nova exposició de l’MMB que mostra com l’art pot contribuir a la transformació social.

El mar incideix molt en l’imaginari de les persones. Per a molta gent és sinònim de llibertat, d’aventura, de coneixement, de profunditat, de relaxament… Però no tothom el vincula al lleure. Cada  onada guarda, també, l’experiència traumàtica d’algú. El mar i la mort moltes vegades han anat de bracet.

Un projecte de mediació social a l’MMB

Fa uns mesos la Cristina Sampere, directora de la Fundació Sebta, va venir al Museu Marítim amb una proposta sota el braç: fer una petita exposició al voltant del projecte de mediació cultural Traspassant Murs, liderat per la seva Fundació. Es tracta d’una  intervenció artística que s’ha realitzat a l’espai arquitectònic d’un Centre Educatiu de Justícia Juvenil -Can Llupià- sota la direcció d’un artista plàstic, Marcel·lí Antúnez amb interns, amb joves sortits d’un d’aquests centres i amb alumnes d’escoles d’art.

Durant quasi quatre anys, 182 joves varen col·laborar per pintar 90 metres del mur del recinte de Can Llupià i crear una obra d’art comunitària i participativa que explica la història de superació dels joves interns: des de les dificultats del viatge, passant per les temptacions i els perills de la societat que els acull, i la importància de la cultura per formar-se i aconseguir la inserció laboral i social.

Exposar en el Museu per empoderar els joves

Al Museu Marítim de Barcelona la idea d’aquesta exposició ens va seduir des d’un inici per diverses raons. D’una banda perquè es tracta d’un projecte que enllaça amb la política social que estem portant a terme i permet projectar-nos en tant que institució oberta a la societat, que inclou la diversitat social i cultural en els seus relats i vol prestar especial atenció a aquells col·lectius poc representats en el nostre discurs.

D’altra banda perquè permet treballar el concepte de l’imaginari del mar: els nois de Can Llupià varen decidir pintar el mar entès com a espai de frontera i de dolor, perquè molts d’ells l’havien travessat amb pastera;  però entès, també, com un símbol de la llibertat que no tenien.  I finalment pel valor artístic, social i cultural de tot el projecte. Però no es tracta només de la importància que el projecte té pel Museu.

Un altre fet rellevant és què suposa pels nois que han participat en el projecte i per a les seves famílies, poder exposar l’obra al Museu Marítim de Barcelona, com a element d’empoderament i de restitució de la confiança i l’amor propi que tant els cal. I aquest rol de transformació social és, sens dubte, un dels que institucions com la nostra han de fer.

Traspassant mars i murs: l’art com a salvavides es va inaugurar el dia 16 de setembre amb la presència de la consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya i representació de la Fundació Sebta, del Centre Can Llupia i, evidentment, del Museu Marítim, al vestíbul del Museu. Sis parets modulars de fusta, distribuïdes longitudinalment com si d’un mur es tractés, mostren en una cara una reproducció del tram de paret pintat, mentre que a l’altra el públic hi pot trobar les explicacions sobre el projecte:

  • La Fundació Sebta i el projecte Traspassant Murs: els antecedents, els objectius, la metodologia, l’equip que hi ha treballat i l’impacte que ha tingut.
  • El Centre Can Llupià, que permet introduir el tema dels Centres de Justícia Juvenil de Catalunya i desplegar dades sobre menors privats de llibertat segons edat, sexe, estudis…
  • L’artista Marcel·lí Antúnez i la seva experiència en projectes comunitaris d’aquest tipus, la metodologia de treball que ha seguit en el projecte, els treballs preparatoris realitzats amb els joves.
  • Els joves, les seves històries de vida i que ha suposat poder participar en el projecte per a ells.
  • El mar com a espai de frontera i també de llibertat, les dades de menors que anualment el travessen i les entitats que hi treballen, com Open Arms.

Activitats per traspassar mars i murs

Entorn de l’exposició està previst realitzar diverses activitats:

  • Presentació de l’audiovisual Traspassant Murs: El 4 de novembre es presenta un audiovisual que vol mostrar com l’art és un mitjà d’expressió i comunicació per a joves que tenen problemes i serveix per expressar les seves pors, les seves inquietuds, la seva ràbia, com a mitjà de denúncia.
  • Taula rodona L’art com a salvavides. També el 4 de novembre, després del passi de l’audiovisual es farà un debat entorn de com aquest tipus experiències  contribueix a transformar els joves que hi participen,  l’espai físic i per tant la societat. La taula serà moderada per Cristina Sampere, directora de la Fundació Sebta, i comptarà amb la presència de Karem Capseta, jove que va participar en el projecte de Can Llupià el 2019, i Marcel·lí Antúnez, artista, cofundador de La Fura dels Baus, i director del projecte Traspassant Murs.
  • Visites guiades a joves privats de llibertat. En el marc de l’exposició, l’equip de Sebta i el de l’Àrea d’Educació del Museu Marítim portaran a terme visites per als joves dels diversos Centres Educatius de Justícia Juvenil de Catalunya amb l’objectiu de mostrar-los tant l’exposició com el Museu.
  • El 24 de novembre es farà una sessió de treball per a joves universitaris de l’Eutopia project, de la Universitat Pompeu Fabra, entorn el projecte, que dirigirà Marcel·lí Antúnez.

L’exposició, que és d’entrada lliure, es clausurarà a finals de febrer del 2022.

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí