Al Museu Marítim treballem per la igualtat de gènere

  • El museu
  • 11.12.2019

Quan visiteu l’exposició 7 vaixells 7 històries trobareu en cadascun dels àmbits una nova narrativa que incorpora la presència de la dona. Així, entre d’altres, descobrireu les feines que feien les dones que treballaven a bord dels transatlàntics al segle XIX: infermeres, matrones, cambreres, bugaderes o mainaderes. Com és el cas de la Violet Constance (1887- 1971), cambrera als transatlàntics RSM Titanic i RSM Olympic, i infermera al buc hospital HMHS Britannic, i sobretot, sobrevivent a dos naufragis! Descobrireu també les desigualtats salarials respecte els homes que patien les cargueras i les sirgueras del moll de Bilbao al segle XVII, en les seves tasques de càrrega i descàrrega de mercaderies, una situació que va generar la creació a Bilbao de La Sociedad de Trabajadoras del Muelle (1903) per la dignificar la feina d’aquestes dones.

Es tracta de relats de dones que formen part de la història marítima però que fins ara han estat invisibilitzats, i que el Museu Marítim s’ha proposat recuperar i incorporar en la seva narrativa museística, ampliant la mirada integradora al passat i contribuir a un millor coneixement del què som i cap on anem. Les conclusions del projecte impulsat també des del Museu Marítim Dona’m la mar han estat una eina de primer ordre per diagnosticar la presència de la dona que treballa a la mar avui.

I és que des de l’any 2016 el Museu Marítim de Barcelona compta amb un Pla d’Igualtat 2016-2020  amb l’objectiu general de garantir el principi d’igualtat en tots els àmbits de l’organització, tant interns com externs. Això implica incorporar la visió igualitària de gènere tant en la seva organització com en tot el seu relat com a institució cultural.

A través de la Comissió d’Igualtat i la figura de l’Agent d’Igualtat, el Museu Marítim de Barcelona desenvolupa les accions previstes al seu Pla, garantint el compliment dels seus objectius i facilitant la consolidació d’un nou paradigma igualitari entre homes i dones.

Aquest primer Pla contempla l’elaboració d’un document marc sobre política del Museu per integrar la perspectiva d’igualtat de gènere en la seva gestió i organització, que es tradueix tant en els aspectes de suport al propi personal (formació específica, elaboració d’un protocol per a la prevenció i detecció de l’assetjament sexual , incorporació d’un llenguatge inclusiu com a norma interna, etc.), com en àmbits de contractació pública i accions vinculades a les activitats i la difusió als públics externs del museu.

A les portes del 2020, el Museu Marítim de Barcelona ha donat sortida als diferents compromisos establerts en el I Pla d’Igualtat, amb un nivell d’acompliment dels objectius superior al 90%. Els següents passos previstos són l’avaluació del Pla i l’elaboració d’una nova diagnosi sobre la que s’elaborarà el II Pla d’Igualtat del Museu Marítim de Barcelona.

Perquè encara són moltes les històries de dones pendents de ser narrades – com ho eren fins fa poc les que enceten aquest article de la Violet Constance o les cargueras de Bilbao – i encara hi ha molt de camí per recórrer per assolir la plena igualtat entre homes i dones. Des del Museu Marítim de Barcelona hi seguim compromeses.

 

Fotografia: Exposició de fotografies “Dones de Mar”. Febrer 2019. projecte “Dona’m la mar”

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí