El pailebot Santa Eulàlia acompanya les embarcacions de la IX Volta a Menorca en patí de vela

  • El museu
  • 02.07.2024

De l’1 al 8 de juliol té lloc la IX Volta a Menorca en Patí de Vela – Trofeu Lluís Gaya, una regata que traça un recorregut circular de 85 milles nàutiques en 5 etapes al voltant de l’illa de Menorca.

La regata compta amb el suport del pailebot Santa Eulàlia, base de l’organització i regatistes. La centenària i emblemàtica embarcació del Museu Marítim de Barcelona acompanya regatistes en tot moment al llarg de la volta.

La IX Volta a Menorca en Patí de Vela té l’objectiu d’acostar a tothom la pràctica del patí de vela i el patrimoni marítim català. Així, l’esdeveniment ofereix una ocasió per mostrar aquest esport de mar nascut a les costes catalanes a les persones residents i visitants de l’illa de Menorca.

Aquesta novena edició s’ha alineat amb Olivia Mandle, una reconeguda activista mediambientalista. Mandle, que també és representant del Pacte Anticlimàtic de la Comissió Europea i ambaixadora de l’ONU per la protecció del 30% dels oceans, participarà activament en aquesta edició de la volta.

Etapes i itinerari

  • 1a Etapa – 1 de juliol:  Base Naval de Maó – Cala en Porter
  • 2a Etapa – 2 de juliol: Cala en Porter – Cala Galdana
  • 3a Etapa – 3 de juliol:  Cala Galdana – La all
  • 4a Etapa – 4 de juliol: La Vall – Fornells
  • 5a Etapa – 5 de juliol: Fornells – Base Naval Maó

Doble classificació: esportiva i mediambiental

Enguany, la volta no només valorarà la velocitat dels participants, sinó també el seu compromís amb el medi ambient. Cada patró portarà un dispositiu anomenat “Medusa Netejadora” (Gel Fish Cleaner), inventat per Olivia Mandle, que ajudarà a recollir plàstics del mar i de les platges. A més, se’ls dotarà d’instruments i bosses per facilitar aquesta tasca.

Els participants competiran no només per arribar primer, sinó també per recollir la major quantitat de plàstics. La combinació dels resultats de les dues classificacions determinarà el guanyador absolut de la volta. Aquesta iniciativa busca conscienciar la població sobre la importància de mantenir els oceans nets de plàstics i la necessitat urgent d’actuar contra el canvi climàtic.

El patí de vela, una embarcació sostenible

El patí de vela neix els anys vint a les platges de la Barceloneta i Badalona. Inicialment, està integrat per dos flotadors iguals i simètrics de proa i popa, unes bancades i un rem de doble pala. Posteriorment, s’hi va incorporar dos bucs, un pal i una vela cangrea. Naixia així el patí de vela, conegut també com a Patí Català. Aviat es va expandir  per tot el litoral del Maresme i Litoral Català.

El patí de vela és un catamarà per a un sol tripulant que es pilota amb el cos del patró i la gestió de l’escota de la vela, sense timó, botavara ni sabres a les veles. La seva facilitat de muntatge i capacitat per travessar trencants sense dificultat la converteixen en ideal per a les platges.

Aquesta edició de la Volta a Menorca en Patí de Vela es destaca així per la seva combinació d’esport, consciència mediambiental i acció directa en la lluita contra la contaminació dels nostres mars, fent una crida urgent a la població per un mar sense plàstics.

Per tant, de l’1 al 8 de juliol el pailebot Santa Eulàlia no serà visitable en el seu emplaçament habitual, el Moll de la Fusta del port de Barcelona.

Més informació de la IX Volta a Menorca en Patí de Vela

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí