La motonàutica a Catalunya, el monogràfic de la revista Argo #11

  • El museu
  • 05.07.2023

El Museu Marítim de Barcelona edita un nou número de la revista Argo. En aquesta ocasió, el tema central és la motonàutica. Solcar l’aigua amb una embarcació impulsada a motor és una sensació única que ofereix emocions assegurades. En aquest número repassarem la història de la motonàutica i coneixerem diferents esdeveniments que garanteixen l’espectacle. La motonàutica no gira l’esquena als problemes mediambientals i l’electrificació comença a obrir-se pas dins el sector.

Pel que fa a la resta de continguts, destaquem  el reportatge sobre Honor Frost, pionera de l’arqueologia submarina i l’anàlisi d’ Inés Carballal sobre el patrimoni del front martítim català vinculat a la Guerra Civil i a la Segona Guerra Mundial.

Podeu adquirir aquest nou número de la revista ARGO, estiu de 2022 als punts de venda habituals. També us podeu subscriure a la revista i rebre-la directament a casa vostra.

RESUM DE CONTINGUTS

a continuació, us fem un resum dels continguts que trobareu en aquest nou número.

ARGOS
La barca de bou Francisca
Calafell, de la mà de l’Ajuntament i gràcies a la iniciativa popular, ha engegat un projecte pioner per recuperar una part del seu rellevant llegat pescador: la rèplica de l’última barca de bou de Calafell, i de tot Catalunya.
Per Jordi Rascado Rodas

ULL DE BOU
El clima als diaris de navegació
Els diaris de navegació històrics són una font única per saber com ha variat el clima de la Terra de manera natural, abans de la industrialització i l’emissió massiva de gasos amb efecte d’hivernacle.
L’habilitat d’observació del mar i l’atmosfera dels navegants antics és clau per a l’obtenció de registres climàtics.
Per Ricardo García-Herrera, David Gallego i David Barriopedro

GARBÍ
Els beneficis de l’esport de la vela en els infants
La vela és un dels esports més complets del món. Els infants, a més de passar-s’ho la mar de bé navegant, desenvolupen habilitats físiques, cognitives, emocionals i socials en un entorn on l’aire, el sol i l’aigua tenen propietats saludables per al seu creixement i el seu organisme.
Per Jordi Ibañez (Federació Catalana de Vela)

AS DE GUIA
La motonàutica a Catalunya. Passió per la tècnica i per la velocitat
A Catalunya, la motonàutica és ja una pràctica amb diverses opcions per a qualsevol entusiasta dels esports aquàtics.
Per Miquel Mallafré Torra

Canviem a l’elèctric? Una altra forma de propulsió és possible
A remolc de la indústria automotriu, la nàutica esportiva camina cap a la descarbonització per mitjà de l’electrificació.
Per Diego Yriarte

RUMB AL PASSAT
El derelicte Illes Formigues II. Un jaciment subaquàtic excepcional
L’any 2016, durant els treballs d’actualització de la Carta arqueològica subaquàtica del Baix Empordà es van localitzar les restes d’un vaixell romà a 46 m de profunditat, prop de les illes Formigues.
Per Guillem Mauri, Joan Mayoral i Rut Geli

ELS TRESORS DEL MUSEU
Model d’exvot de la galera reial de Don Joan d’Àustria de finals del segle XVI
L’any 1936, quatre mesos després de començar la Guerra Civil, aquest exvot va ingressar al Museu Marítim, procedent de la capella del Crist de Lepant de la Catedral de Barcelona per tal de preservar-lo de la destrucció.
Per: M. Teresa Sala Pietx

ENTREVISTA
Joaquim Pla i Bartina
Pilot de la Marina Mercant i creador de l’Escola de Nàutica d’Esbarjo de Girona Tallamar, SL, Joaquim Pla i Bartina és una d’aquelles persones que ha dedicat bona part de la seva vida a recuperar la memòria de la mar.
Per Jordi Garriga

MAR ENLLÀ
REDSINSA, una empresa de caps i xàrcies a la Vila Joiosa
La fàbrica arriba als nostres dies com a exemple únic de fusió entre el treball artesanal i la industrialització. És a dir, senda i fàbrica ocupen el mateix emplaçament, i esdevenen un patrimoni industrial extraordinari.
Per Ana Baldó Muñoz, Vicente Segrelles Galiana i Antonio Espinosa Ruiz

LLOPS DE MAR
Honor Frost, pionera de l’arqueologia submarina
Va recórrer la Mediterrània de punta a punta explorant i documentant restes arqueològiques submarines. Fruit de la seva dedicació dins i fora de l’aigua, va contribuir a fer de l’arqueologia submarina una disciplina científica reconeguda.
Per Víctor Farradellas

EL PANYOL
El sabir, una llengua franca catalana

El sabir va sorgir com una llengua universal pels negocis als enclavaments comercials catalans escampats per la riba de la Mediterrània medieval. En aquests enclavament s’hi reunien mercaders d’arreu de la Mediterrània, que negociaven compres, vendes, nolis i assegurances. El sabir era una llengua senzilla, barreja de catalanooccità, lígur-toscà i àrab de la costa nord-africana.
Per Marc Pons

LA XARXA
Vestigis de la guerra al front marítim català
Analitzem la salvaguarda del patrimoni costaner català vinculat a la Guerra Civil Espanyola i la Segona Guerra Mundial. Són construccions d’enginyeria militar contemporànies i també són patrimoni marítim.
Per Inés Carballal

ROSA DELS VENTS.
Notícies i agenda d’activitats

DEL MAR A LA TAULA
Carbassons farcits de verdures i gambes

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí