Presència destacada de l’MMB a l’International Congress of Maritime Museums 2024

  • El museu
  • 10.10.2024

Entre els dies 16 i 21 de setembre de 2024 es va celebrar l’International Congress of Maritime Museums, que és el gran fòrum dels museus marítims de tot el món. Va comptar amb més de 200 participants, i les trobades van tenir lloc a quatre museus diferents: el Maritiem Museum Rotterdam, el Zuiderzeemuseum Enkhuizen, el National Maritime Museum Amsterdam (a Països Baixos) i el MAS Antwerpen (Bélgica) En aquesta conferència el Museu Marítim de Barcelona ha tingut una presència destacada en tres línies diferents:

  • La primera, la presentació d’un projecte de creació d’una xarxa de museus marítims de l’àmbit ibèric i llatinoamericà, o en altres paraules, museus on la llengua espanyola o portuguesa són vehicles de comunicació. En aquest projecte, el MMB és un dels motors principals.
  • La segona, la participació destacada del nostre museu en un projecte internacional sobre els refugiats marítims i la preservació als museus d’embarcacions o materials que en facin referència.
  • La tercera, l’elecció del Museu Marítim de Barcelona, representat pel seu director, Dr. Enric Garcia Domingo, com a membre electe del Comitè Executiu permanent de l’International Congress of Maritime Museums, designat en l’Assemblea General celebrada el dia 20 de setembre. Es tracta d’una important responsabilitat pels quatre anys vinents, un reconeixement al museu i un vot de confiança en les nostres aportacions a la comunitat mundial de museus marítims.

XARXA MUSEUS DE LLENGUA ESPANYOLA I PORTUGUESA

En el marc del congrés es va presentar la iniciativa Improving the dissemination of the aims and goals of the ICMM in the countries of Spanish and Portuguese languages. La proposta consisteix en la creació d’una xarxa de museus marítims de l’àmbit ibèric i llatinoamericà, o en altres paraules, museus on la llengua espanyola o portuguesa són vehicles de comunicació. Aquesta iniciativa es va proposar fa dos anys a l’anterior congrés de l’ICMM en Halifax, i durant aquest temps s’han posat les bases per a la seva construcció. El projecte va ser presentat pels directors dels tres museus impulsors i més compromesos amb el mateix: Andrés Rodrigo (Museo Marítimo Nacional de Chile), qui va fer la presentació oral, Andreia Conceição, del Museo Marítimo de Sesimbra, en Portugal, i Enric Garcia Domingo, del Museu Marítim de Barcelona.

És important insistir que aquest projecte (ICMM Latino) no cerca la creació d’una associació, sinó la construcció d’una xarxa informal que representi la veu iberoamericana davant la veu més forta de la comunitat anglosaxona. I encara més, que esdevingui un fòrum de trobada entre museus molt distanciats per la geografia i pels continguts, però que tenim alhora lligams molt potents.

REFUGEE PROJECT

Espanya ha enviat a l’estranger refugiats i emigrants durant segles. Durant generacions, ciutadans espanyols han hagut de marxar per raons polítiques o econòmiques. Ara, la marea ha canviat i som nosaltres els que estem rebent milers de persones que arriben a les nostres fronteres, moltes d’elles per mar. En les dos darreres dècades, Espanya ha passat de ser un país emissor a un país receptor. És per això que aquest tema interessa al museu, i el nostre interès encaixa en un projecte global sobre els refugiats marítims. Un projecte de l’ICMM on participen més de 40 museus de tot el món, i en el qual el Museu Marítim de Barcelona té un rol important.

Com a museu, interessa documentar i construir col·leccions que permetin conèixer el tema i preservar per al futur la seva memòria, com un fenomen marítim més. Tenim dues embarcacions (pasteres), que ens permeten parlar de la gent sense papers i del drama d’encaixar la legalitat amb la realitat. Però també hi ha dos objectius vinculats a la mateixa dinàmica del museu com a espai de reflexió i discussió. El primer, contribuir a crear consciència sobre el problema, la seva vinculació marítima i, sobretot, el lligam amb el nostre passat i les nostres pròpies experiències. I el segon, contribuir a crear empatia vers les persones, els essers humans, que són molt més que números o estadístiques. Són el que havien estat els nostres pares o els nostres avis, amb carn i ossos.

En el marc del darrer congrés de l’ICMM es va presentar el projecte ICMM Refugees Global Project. Es tracta d’un projecte global, coordinat per la Dra. Christina Connett Brophy (Mystic Seaport Museum)

La presentació va anar acompanyada d’una presentació titulada The maritime refugees experience in modern art, amb dos artistes vinculats al món dels refugiats marítims: Peter van Dongen i Yara Said, amb un debat moderat per la coordinadora del projecte, Dra. Christina Connett Brophy.

De forma simbòlica i excepcional, el Museu Marítim d’Amsterdam va hissar la bandera de la Nació Refugiada, creada per l’artista Yara Said (refugiada siriana ella mateixa) a partir dels colors de les armilles salvavides tan vinculades al viatge per mar. Aquesta bandera ha esdevingut el símbol dels refugiats arreu del món.

Membres de l’equip que va presentar el projecte. D’esquerra a dreta: Roland Leikauf (National Marítime Museum, Australia); Enric García (Museu Marítim de Barcelona) ; Anna Arnberg i Mirja Arnshav (National Maritime Museum, Suècia) i la coordinadora del projecte, Christina Brophy (Mistic Seaport Museum, USA).

COMITÉ EXECUTIU

A l’Assemblea General de l’ International Congress of Maritime Museums, celebrada el dia 20 de setembre del 2024, el director del Museu Marítim de Barcelona, Dr. Enric Garcia Domingo, va ser escollit per votació com a nou membre del Comitè Executiu permanent pels quatre anys vinents. Aquest càrrec comporta la participació en diverses reunions i comitès, amb una implicació important. Per un altra banda, significa el compromís amb òrgan de govern de l’ICMM que vol coordinar l’acció dels museus marítims de tot el món. A més a més de preparar el pròxim congrés, que se celebrarà a Sidney l’any 2026, el Comitè Executiu gestiona diferents programes:  vaixells històrics, arqueologia subaquàtica, refugiats, sostenibilitat de l’oceà, etc.

El museu havia format part, en el passat, d’aquest Comitè Executiu, amb una participació molt vinculada a la representació dels museus de l’àmbit de la Mediterrània. Ara la proposta del museu és la d’aportar una mirada més àmplia vinculada als museus ibèrics i llatinoamericans, però amb una mirada global més preocupada pels grans temes que afecten la comunitat que als temes regionals.

Aquest retorn als escenaris internacionals és un reconeixement pel Museu Marítim de Barcelona, especialment des del punt de vista dels seus posicionaments i dels projectes de futur. En definitiva, pel seu equip. Podem i volem compartir les nostres idees, la nostra forma de treballar i els nostres valors, i alhora assumim un important compromís en el desenvolupament de la comunitat de museus marítims del tot el món.

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí