Conèixer la façana marítima de Barcelona a través de la fotografia
- Foto de mar
- 17.10.2012
En el marc de l’exposició fotogràfica Gent de Port. Barcelona 1980, visitable fins el 13 de gener de 2013, s’ha editat un llibre que recull les fotografies que Xavier Martí Alavedra va realitzar sobre el port de Barcelona i que funciona també a modus de catàleg de l’exposició: inclou totes les fotografies que es poden veure a la mostra.
Justament, aquesta publicació va propiciar la idea de que Javier Aznar , Tècnic de l’Autoritat Portuària de Barcelona i expert en temes històrics sobre el port de Barcelona, fes un article agafant com a referència una fotografia de la façana marítima de Barcelona per a explicar-nos els usos que han tingut els edificis que la integren. En la majoria dels casos, la història d’aquests edificis emblemàtics de la ciutat, i que tots visualitzem sense cap esforç, és desconeguda per gran part de nosaltres.
Per a determinar l’any exacte o període concret dels elements que integren una fotografia i la data o període de la pròpia imatge, tal i com ens senyala Javier Aznar “els investigadors es basen en l’observació meticulosa de tots i cadascun dels elements que es poden visualitzar, ja que poden aportar dins en seu conjunt, o per separat, una informació molt concreta. Qualsevol objecte, monument, edifici, escut, etc. que s’observi, ens pot proporcionar una aclariment valuós a l’hora de la datació”
En funció dels paràmetres anteriors, Javier Aznar pren com a objecte d’estudi una fotografia, publicada en el llibre/catàleg de Xavier Martí Alavedra, que es va fer des de la Dàrsena Nacional i que proporciona una perspectiva del moll de les Drassanes i el Portal de la Pau dels anys 80 del segle passat. Aquesta imatge permetrà mostrar-nos i analitzar els edificis que es troben situats al voltant de l’últim tram de la Rambla , on es situa el monument a Colom. Les fotografíes que apareixen en l’article pertanyen a l’Autoritat Portuària de Barcelona i al Museu Marítim de Barcelona.
Concretament, els edificis estudiats, que són alhora el més significatius per la seva importància, origen i evolució són: l’Edifici de la Comandància de Marina, actualment Sector Naval de Catalunya; el monument a Colom; l’edifici de l’antiga fundició de canons i antic Banc de Barcelona; les Golondrines; la Nao Santa Maria; l’edifici seu de la Junta del Port; el Govern Militar i els rafals del moll de Bosch i Alsina (antics tinglados del Moll de la Fusta ). Tots els edificis a excepció dels rafals, es podien veure en el moment de fer la fotografia:
Article Javier Aznar. La història dels edificis més significatius de la façana marítima de Barcelona:
Post escrit per Javier Aznar. Edició Dolors Bernal
Centre de Documentació del MMB
TAMBÉ ET POT AGRADAR...
-
Foto de mar 20.07.2023
Animal a bord!
-
Foto de mar 31.03.2023
El Dr. Pla Janini a l’MMB
-
Foto de mar 14.06.2016
Exposició: Sota l’aigua. 100 anys de la primera pel•lícula submarina
-
Foto de mar 19.05.2016
Nens amb vaixells de joguina
-
Foto de mar 18.04.2016
Últims dies exposició Anem a la platja!
-
Foto de mar 04.01.2016
Film de l’exposició Càmeres submarines
-
Foto de mar 16.07.2015
Exposició Quan vivíem a la platja
-
Foto de mar 29.05.2015
DOCfield 2015. Exposició. Francesco Zizola, la profunditat del silenci
-
Foto de mar 01.04.2015
Últims dies de l’exposició “Càmeres Submarines”
-
Foto de mar 22.01.2015
Fins sempre, Lotte Hass!
-
Foto de mar 04.12.2014
Visita guiada a l’exposició de Càmeres Submarines per a persones amb discapacitat visual
-
Foto de mar 14.11.2014
Exposició de MontPhoto al Museu Marítim
-
segueix-nos
-
web mmb