El bloc FOTOdeMAR, una nova eina de difusió

  • Foto de mar
  • 12.07.2012
MMB. Procedència desconeguda
El nou bloc de l’Arxiu fotogràfic del Museu, FOTOdeMAR, després d’un temps de construcció indispensable per a posar-lo en funcionament, ha iniciat la seva singladura cara a l’exterior, per fer-lo arribar a totes aquelles persones  interessades en la fotografia de mar. I és que les noves tecnologies, i en aquest cas, les xarxes socials, obren noves vies de comunicació, bidireccionals, tant  amb els usuaris com amb els professionals.
Us encoratgem a participar activament en aquest nou projecte. Si t’agrada la fotografia i el mar, aquest pot ser un nou espai de trobada. Especialment, per aquelles persones que col·laboren activament amb l’Arxiu Fotogràfic des de fa més de 10 anys i als que aprofitem per a agrair el seu esforç incansable.

Els centres que custodiem aquest tipus de material estem posant cada cop més esforços en fer-lo accessible al màxim de persones. Però, per a una òptima difusió, cal tenir en sintonia una sèrie de factors que normalment són imperceptibles per a la gran majoria d’usuaris, això vol dir: registrar, catalogar, conservar i digitalitzar i és clar, fer difusió. Mitjançant aquesta nova eina podreu accedir a les activitats diverses que organitza l’Arxiu Fotogràfic, exposicions virtuals, adquisicions, temes d’interès i noticies sobre fotografia marítima i també a les col·leccions de què disposa el Museu, que aniran fent-se visibles en xarxa.
Un dels aspectes que caracteritza i dona sentit al nostre arxiu fotogràfic és la seva especialització en els afers marítims. S’inicià l’any 1929 a partir de les imatges que el nostre museu va anar recopilant i durant aquests primers anys de funcionament, la fotografia era, sobretot, una eina que documentava les peces de les col·leccions del museu. A mida que avancem en el temps, la fotografia com a tal, va començar a tenir una consideració cada cop més rellevant. El seu valor testimonial i patrimonial va provocar la necessitat i la creació d’una secció pròpia en el nostre museu. 



Actualment consta de més de 140.000 fotografies. Una part de l’arxiu conté imatges generades per la pròpia institució (com les exposicions, actes, reproduccions gràfiques de les col·leccions del museu, etc), però la major part són col·leccions fotogràfiques de les quals esmentem com a més rellevants: les fotografies de navilieres singulars com la Cia Trasatlántica Española i la Cia Trasmediterránia; vaixells civils i vaixells de guerra; poblacions i port de Barcelona i costa mediterrània; l’edifici de les Drassanes Reials de Barcelona i la pesca en el nostre territori. Des de l’any 2000, els fons històrics de l’Autoritat Portuària de Barcelona també es poden consultar al Museu.
Per a qüestions d’accés i informació pràctica sobre l’Arxiu Fotogràfic podeu adreçar-vos a l’apartat FAQs.
Post escrit per Dolors Bernal- Centre de Documentació del MMB

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí