Estat de la qüestió: MuseumPlus foto

  • Foto de mar
  • 13.05.2014
Mesos enrere varem organitzar la II Jornada de Fotografia a Museus i arxius, per a debatre sobre els problemes de la documentació de la fotografia i també per a presentar la nova categoria de fotografia a MuseumPlus, un programari que molts museus de Catalunya estem utilitzant per a catalogar les col·leccions. Com ja hem explicat diverses vegades, aquest programari no tenia resolta la catalogació d’aquest “artefacte” (artefacte fotogràfic). 



Com sabreu els que hi vareu assistir o ens seguiu a través d’aquest blog, tenim dues línies de treball paral·leles. Per una banda, les proves dels “Museus pilot” i, per altra banda, el tesaurus de la fotografia.
Els “Museus pilot” (Museu d’Història de Catalunya, Museu de la Pesca de Palamós, Museu Nacional d’Art de Catalunya, Museu d’Art Jaume Morera, Museu de l’Anxova de L’Escala, Museu d’Arbúcies i el Museu Marítim de Barcelona), coordinats des del Servei de Suport Tècnic i Inventari del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb la seva Cap, Anna Busom, i també amb la presència d’Abel Carretero (Zetcom), hem estat fent les proves amb la fitxa per a comprovar si s’ajusta bé a les necessitats de catalogació en els museus. El cert és que les conclusions han estat positives per part del grup i gairebé hem realitzat molt poques modificacions de la fitxa. L’opinió més generalitzada ha estat que, per fi, podem descriure les fotografies amb un programari integral de col·leccions del museu, i també, que darrera la qüestió fotogràfica, hem consolidat un “Grup de fotografia” que seguirem coordinant-nos, sota el paraigües del Departament de Cultura. En resum, la categoria fotografia està aprovada i estem treballant en la elaboració del manual de procediments, de manera que tinguem ben pautats els camps i la manera com hem d’incrustar la informació.
Per altra banda, estem elaborant un tesaurus per a la fitxa. El mateix grup que varem confeccionar la nova categoria de fotografia, seguim reunint-nos un cop al mes i estem elaborant un primer nivell de vocabulari sobre fotografia, basant-nos en el vocabulari de la Getty, per a que sigui comú en la descripció sobre els procediments fotogràfics, independentment del programari utilitzat: MuseumPlus, o qualsevol altre base de dades que museus, biblioteques, arxius, centres, etc., utilitzin, doncs partim de la base que la fotografia té uns requeriments molt específics i comuns a tots els centres, amb independència de qui ho gestioni. I no hem d’oblidar que treballem perquè l’usuari (que també som els professionals de la gestió fotogràfica), tinguem unes cerques àgils i eficaces. El vocabulari està força avançat, de manera que esperem no trigar gaire a tenir-lo operatiu en MuseumPlus.


Sessió de treball al Museu Marítim

Durant ja més de dos anys, hem aconseguit tirar endavant un projecte que, esperem, sigui útil per a tothom. Aquesta ha estat una de les claus de treball: optimitzar recursos, compartir experiències i coneixement, de manera transparent i totalment transversal. 
De moment, aquest és l’estat de la qüestió. Esperemque aviat us puguem donar alguna dada més definitiva per a que la categoria de fotografia sigui ja operativa per a tots els centres que la necessitin. 

Post escrit per Silvia Dahl- Arxiu Fotogràfic-
Àrea de col·leccions i coneixement del Museu Marítim de Barcelona
  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí