Exposició: Sota l’aigua. 100 anys de la primera pel•lícula submarina
- Foto de mar
- 14.06.2016
L’any 1916 s’estrenava la primera pel·lícula comercial que incorporava filmacions submarines. Aquestes imatges, de gran impacte mediàtic, van estar realitzades per l’anglès John Ernest Williamson per al film Vint mil llegües de viatge submarí, a partir d’una adaptació de l’obra de Jules Verne. Les dramàtiques imatges sobre la lluita entre un monstre marí i un pescador de perles, van esgarrifar al món.
Cent anys després, el Museu del Cinema de Girona, amb la col·laboració de Barcelona Underwater Festival i del Museu Marítim de Barcelona, ha organitzat una exposició commemorativa sobre els inicis de la filmografia subaquàtica i la seva evolució fins a l’actualitat, amb la mostra de càmeres, objectes, fotografies, publicacions i documents originals provinents principalment de la Col ·lecció Andrés Clarós. Es podran veure alguns aparells molt singulars, entre ells, les càmeres amb les que es va rodar Amb Llicència per a matar (James Bond) o Titanic.
Però també, i aquest és el discurs principal de l’exposició, es fa una aproximació a la figura de J.E. Williamson, el “pare de la filmografia submarina”, al voltant de l’aventura de descobrir el fons marí i capturar imatges en les aigües de les Bahames gràcies a un enginyós aparell patentat pel seu pare en els primers anys del segle XX (la Fotoesfera). Anys després, i ja consolidada la seva trajectòria professional, Williamson realitza més produccions, pròpies o en col·laboració amb la indústria de ficció, com Hollywood. Òbviament va ser una persona apassionada pel mar, d’esperit aventurer, que volia conèixer com era el fons marí i mostrar-lo a través de la fotografia i la imatge en moviment
L’equip de Williamson i la Fotoesfera |
S’inicia així un camí a les futures produccions de la gran indústria cinematogràfica documental i de ficció. Acompanyaran a aquest discurs, documents originals, fotografies, pel·lícules, i altres objectes recollits especialment per aquesta exposició.
El cert és que la imatge submarina presenta uns reptes força complexes i desapercebuts per gran part del públic. Cal una bona adaptació de la càmera i de l’home als efectes del medi subaquàtic: salnitre, canvis de temperatura, pressió de l’aigua, il·luminació. Els actuals reportatges fotogràfics i les filmacions d’impactants profunditats, amb una fauna multicolor, i éssers impressionants, són fruit d’un llegat de més de 100 anys d’experimentacions, fracassos i èxits per part d’uns aventurers que van arriscar la seva pròpia vida per aconseguir mostrar el món que existeix sota la blava làmina.
Un llegat que ens arriba, no sols a través de les pel·lícules de ficció i documentals, sinó també mitjançant els objectes originals, i que ens permet estudiar i fer recerca sobre aquest camp de la fotografia de mar. La Col ·lecció Andrés Clarós consta de més d’un miler de caixes estanques, càmeres de fotografiar i filmar, accessoris, fotografies, revistes, llibres, i documents. Anys enrere, el Sr. Clarós ens oferia la seva magnífica col·lecció per a realitzar una exposició, i fou així com el 2014 varem inaugurar l’exposició: Càmeres submarines. El repte de fotografiar sota l’aigua, comissariada per Andrés Clarós i Silvia Dahl, i amb la col·laboració del fotògraf Enrique Dauner. D’aquesta manera l’arxiu fotogràfic del Museu es sumava als actes i activitats d’arreu del món amb motiu de la commemoració dels 175 anys de la invenció de la fotografia. Podeu veure el vídeo de l’exposició aquí.
Aquest any 2016, en commemoració a la presentació del primer film de ficció que conté imatges submarines, el Museu del Cinema de Girona inaugurarà el proper 5 de juliol una exposició en la que podrem veure una nova selecció d’inèdits objectes de la Col ·lecció Clarós, i , un cop més, hem compartit la tasca de comissaris l’Andrés Clarós i jo mateixa. Ha estat un veritable plaer treballar pel gran equip del Museu del Cinema de Girona, sota la coordinació del seu director, en Jordi Pons.
Sota l’aigua.100 anys de la primera pel·lícula submarina. 6 juliol 2016- 29 gener 2017
Museu del Cinema de Girona. Carrer dela Sèquia , núm. 1 17001 Girona
Museu del Cinema de Girona. Carrer de
Inauguració: 5 de juliol, 19h
Post escrit per Silvia Dahl. Co-comissària de l’exposició
Arxiu Fotogràfic. Museu Marítim de Barcelona
Imatges: Jonathan Silent Film Collection (Chapman University),
Col·lecció Andrés Clarós
Links relacionats:
Comparteix aquest post: http://arxiufotograficmmb.blogspot.com.es/2016/06/exposicio-sota-laigua-100-anys-de-la_14.html
TAMBÉ ET POT AGRADAR...
-
Foto de mar 20.07.2023
Animal a bord!
-
Foto de mar 31.03.2023
El Dr. Pla Janini a l’MMB
-
Foto de mar 19.05.2016
Nens amb vaixells de joguina
-
Foto de mar 18.04.2016
Últims dies exposició Anem a la platja!
-
Foto de mar 04.01.2016
Film de l’exposició Càmeres submarines
-
Foto de mar 16.07.2015
Exposició Quan vivíem a la platja
-
Foto de mar 29.05.2015
DOCfield 2015. Exposició. Francesco Zizola, la profunditat del silenci
-
Foto de mar 01.04.2015
Últims dies de l’exposició “Càmeres Submarines”
-
Foto de mar 22.01.2015
Fins sempre, Lotte Hass!
-
Foto de mar 04.12.2014
Visita guiada a l’exposició de Càmeres Submarines per a persones amb discapacitat visual
-
Foto de mar 14.11.2014
Exposició de MontPhoto al Museu Marítim
-
Foto de mar 16.10.2014
Últims dies abans d’inaugurar l’exposició de càmeres de fotografia submarina
-
segueix-nos
-
web mmb