Imatges del vapor Reina Victoria Eugenia

  • Foto de mar
  • 19.07.2017
La nostra col·lecció d’imatges sobre el mar ens permet viatjar per mars i pels temps. Exemple d’això és una de les nostres pintures més apreciades: la secció longitudinal del vapor Reina Victoria Eugenia. Observant-la amb deteniment, ens convida a embarcar i passejar per camarots, sales de màquines, cobertes, ponts, passadissos, i altres espais del paquebot. La precisió en els detalls d’aquesta pintura al tremp sobre paper, ens documenta característiques formals del vaixell, però sobre tot, el que és molt interessant, són tots els detalls sobre la vida a bord, com si fos el desplegable d’un còmic al que només hi faltaria que les persones dibuixades hi parlessin!
Fragment de la pintura del vapor Reina Victoria Eugenia. 10351 MMB
El Reina Victoria Eugenia, junt amb el bessó Infanta Isabel de Borbón, va entrar en servei en la flota de la Cia Trasatlántica el 1913 per a fer la línia de Plata (Amèrica del Sud). 
Vapor Reina Victoria Eugenia. 10351 MMB

El Reina Victoria Eugenia. Postal de la naviliera. 26243F MMB
Segons dades publicades en la revista “Vida marítima” (1912), les principals característiques d’aquests vaixells elegants i ràpids: l’eslora entre perpendiculars: 152,5 metres; mànega màxima, 18,60; puntal sobre la coberta principal 10,82, i desplaçament en plena càrrega 15.400 tones. 

Reina Victoria Eugenia. Autor desconegut. ca 1920. 3655F MMB 

És interessant la descripció documentada en aquest article, fragment que destaquem:  “La distribución del local en estos nuevos trasatlánticos, por lo que concierne al pasaje, está perfectamente estudiada, bajo los puntos de vista higiénico y de confort y seguridad, cada barco lleva una primera clase, de lujo, que ocupa las cuatro cubiertas más altas, y cuyos camarotes poseen gran ventilación y luces naturales. Dispone además de numerosos camarotes distribuidos y divididos en varias categorías. Los de lujo comunican directamente con el hall; cada uno de sus departamentos contiene: un dormitorio o alcoba, sala, tocador, cuarto de baño y retrete, todos ellos amueblados con el mayor gusto y decorados con exquisito refinamiento y riqueza, llevan, por último, seis series de alojamientos, compuestos de alcoba y tocador, otro grupo de nueve camarotes preferentes y, en fin, 94, propios para una sola persona. Tanto los muebles, como la decoración de todos ellos, son de verdadera elegancia.” La revista “Vida marítima” es pot consultar a la biblioteca del Museu

Estiba a les bodegues

Saló de música

Cuines, camarots

Camarots

Hem seleccionat uns protagonistes reals que hi van viatjar a bord. Aquest conjunt de fotografies, que provenen d’un àlbum de fotos, i del que ens van donar les imatges l’any 2007, documenta el viatge que una família va fer des de Buenos Aires a Barcelona en el vapor Reina Victoria Eugenia amb la il·lusió de conèixer la família d’Espanya (1926). L’alegria del viatge per retrobar part dels orígens es fa evident en les fotografies, segurament força diferent als emigrants forçosos que havien de buscar noves oportunitats.  La donació va ser gentilesa dels descendents d’aquests emigrants. 

31875F MMB

31876F MMB

31871F MMB

31880F MMB


Trobareu a Pinterest un nou àlbum amb una selecció de fragments de la pintura del Reina Victoria Eugenia. Aquesta obra va ingressar al Museu el 1961. Si la voleu observar més de prop, està exposada al Museu. 

Post escrit per Silvia Dahl. Conservadora 
Arxiu fotogràfic. Museu Marítim de Barcelona


Links relacionats:

Comparteix aquest post: https://arxiufotograficmmb.blogspot.com.es/2017/07/imatges-del-vapor-reina-victoria-eugenia.html
  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí