Irene Sánchez, unes pràctiques al Museu
- Foto de mar
- 12.01.2018
Hola a tots i totes! Sóc Irene, estudiant del darrer curs del grau d’antropologia social i cultural a la UB i estic fent les pràctiques al Museu Marítim de Barcelona. Vaig triar aquesta assignatura perquè trobo que és molt beneficiosa a l’hora de preparar-se per un futur laboral. En el meu cas m’interessa el patrimoni i els museus, crec que són una força ignorada, sobre tot al nostre país, estic convençuda de que una institució com aquesta pot oferir molt si està bé pensada i gestionada, no només a nivell de conservació i difusió de “la cultura”, sinó també amb una funció educativa i social.
Visc rodejada d’aigua a la meva petita i estimada illa de Mallorca, i sempre he estat interessada i enamorada per la calma que transmet la mar a l’estiu i la força que té els dies de tempesta, crec que és tot un món per descobrir. És per aquests motius que vaig decidir fer les pràctiques al Museu Marítim de Barcelona, per veure com funciona la institució, com es gestiona, com són les relacions, com es tracta el patrimoni, quin discurs inspira, aprendre sobre el món de la mar, etc.
Les tasques que em varen proposar eren molt diverses i interessants, he col·laborat amb l’ Arxiu Fotogràfic del Museu on la meva tasca principal va ser desenvolupar una metodologia sobre el procés d’anàlisis que duien a terme el grup de voluntaris del “Laboratori d’experts”. Aquest col·lectiu s’encarrega d’identificar i catalogar les fotografies de l’arxiu. Va ser una feina molt interessant -i complicada, no ens enganyem-, ja que com antropòloga em va agradar molt poder realitzar entrevistes, observar a les persones, veure com treballen i relacionar-me amb ells, vaig aprendre moltes coses i és una cosa que els agraeixo. A més he de dir que aquest projecte m’agrada molt perquè, com ja he dit, realitza una funció social al col·laborar amb aquestes persones, s’ofereix un espai de socialització i on poden desenvolupar la seva afició, lo qual considero que és molt profitós tant pel museu com per ells. D’altra banda he de reconèixer que va ser difícil obtenir les pautes que segueixen per identificar la imatge ja que… no tenen! Lo que més em va impressionar va ser descobrir els coneixements que tenen aquestes persones sobre el sector, només amb el nom del vaixell que apareix o amb observar-lo un poc ja saben dir quina era exactament la seva història, els canvis que ha passat, les seves característiques, etc. Per jo és molt bonic veure persones amb aquesta passió a la seva vida, en el seu cas les fotografies, els vaixells i la mar.
Grup de voluntaris del Laboratori d’experts
|
Són aquest tipus d’iniciatives les que fan que m’interessi la figura del museu. No es tracta d’un lloc elitista sobre “l’alta cultura”, sinó que hem de treballar per crear un espai per a tots i de tots, posar a disposició de tothom els recursos dels que disposem, en aquest cas el patrimoni marítim.
D’altra banda em vaig encarregar de realitzar una part de l’inventari dels documents de l’arxiu, aquesta part va ser molt interessant en el sentit de que vaig poder veure documents antics, amb molta història, curiosos i de diverses temàtiques. La feina consistia en seleccionar una carpeta i passar a una taula digital la informació que apareixia: nº de registre, nº negatiu, títol, descripció, observacions, any i autor. En total vaig arribar a fer casi 2000 documents!
Per jo, aquesta experiència ha estat positiva en tant que he aprés molt del món de la mar al escoltar les històries i experiències de les persones que han treballat al sector, i sobre el museu en sí. Gràcies per donar-me aquesta oportunitat i esper que ens tornem a veure.
Salut i bons aliments!
Post escrit per Irene Sanchez Campin
Alumna en pràctiques d’Antropologia Social i Cultural de la UB
Comparteix aquest post: https://arxiufotograficmmb.blogspot.com.es/2018/01/irene-sanchez-unes-practiques-al-museu.html
TAMBÉ ET POT AGRADAR...
-
Foto de mar 01.12.2024
Sessió identificació fotos: SUBMARINS
-
Foto de mar 20.10.2024
ELS REMOLCADORS MONTSENY, UNA PRESÈNCIA PERMAMENT A BARCELONA
-
Foto de mar 23.08.2024
Restauració d’un àlbum del fotògraf Antonio Calvo: testimonis del comerç marítim al port de València
-
El museu Foto de mar 25.06.2024
FOTOGRAFIES PREMIADES DEL IV CONCURS DE FOTOGRAFIA DE MAR
-
Foto de mar 10.06.2024
UNA FOTOGRAFIA ÚNICA DEL MANUEL CALVO
-
Foto de mar 08.05.2024
SESSIÓ D’IDENTIFICACIÓ: CAVITE
-
Foto de mar 08.03.2024
Noves fotografies
-
Foto de mar 20.02.2024
Sessió d’identificació: Barcelona porta d’entrada
-
Foto de mar 05.12.2023
Sessió d’identificació dedicada a la guerra de Cuba 1898
-
Foto de mar 22.09.2023
Sessió identificació fotos: Italia di Navigazione
-
Foto de mar 20.07.2023
Animal a bord!
-
Foto de mar 19.07.2023
100 plaques estereoscòpiques amb retrats de vaixells
-
segueix-nos
-
web mmb