José Pineda, retratista naval: nova galeria a Flickr

  • Foto de mar
  • 05.05.2015
Un dels serveis del Museu és fer accessible la consulta així com facilitar la reproducció d’imatges de les diferents col·leccions que conformen el nostre patrimoni museístic (instruments de navegació, cartografia, pinacoteca, ex-vots, mascarons, models de vaixell, etc). Al voltant de 30.000 fotografies, de les quals una part és accessible en el portal de Museus en línia.

Fragata Remedios Pascual (1900) Autor: José Pineda Guerra

En aquest post hem volgut compartir una secció de la nostra pinacoteca. Concretament, l’obra del pintor i retratista de vaixells José Pineda Guerra (Alacant 1837- Barcelona 1907). Sens dubte, el seu treball com a retratista representa l‘antecedent a l’actual fotògraf naval. La perfecció en la confecció dels detalls té un gran realisme que l’aproximarà anys després, i de forma natural, a la fotografia naval sense perdre cap dels aspectes que caracteritzen a la figura del retratista naval (pintor, dibuixant o fotògraf): habilitat tècnica, passió pel mar i coneixements navals.

Exvoto de la polacra gta. Daria. (1881) Autor: José Pineda Guerra

Miquel M. de Pinillos (1886). Autor: José Pineda Guerra

Flota de l’empresa naviera Balcells i Subirán. 1889. Autor: José Pineda Guerra



Us convidem a fer un passeig per la seva pintura a Flickr i també a Pinterest. Com a curiositat, té un leitmotiv força recorrent en les seves pintures: 3 gavines volant sobre el mar. Fixeu-vos-hi!

Post escrit per Silvia Dahl. Conservadora Arxiu Fotogràfic
Museu Marítim de Barcelona
  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí