La revista Argo dedica el seu últim número al patrimoni fotogràfic

  • Foto de mar
  • 27.06.2012
El tema de portada de l’Argo està dedicat al patrimoni fotogràfic de mar de la mà de la responsable de l’Arxiu fotogràfic del Museu Marítim, Sílvia Dahl.
En aquest article central ens explica quin paper ha tingut la fotografia com a element de gran importància en termes patrimonials i veurem com els fotògrafs professionals i amateurs han anat creant les seves pròpies col·leccions que en alguns casos, van passar a formar part dels fons dels museus i arxius.
A partir de 1980, els arxius fotogràfics avancen en la seva metodologia per garantir la preservació i conservació de la fotografia alhora que estudien cada col·lecció, en funció de la seva temàtica i singularitat. Veurem l’evolució que ha sofert la consideració de la fotografia, en relació a altres col·leccions, com a testimoni de la nostra història.
Finalment, es fa també un repàs de la fotografia de mar: com les innovacions en la navegació i sistemes de transports han quedat plasmats en les fotografies, com són testimonis d’aquests fenòmens socials i industrials. Per tant, la fotografia de mar abasta una gran varietat de temes, tant diversos com ho són aquests mateixos fenòmens: retrats de vaixells, escenes de pesca, vista de ports i platges o processos de construcció naval, entre d’altres.
Entre les institucions que alberguen patrimoni fotogràfic, el Museu Marítim destaca pel seu fons, tant pel seu nombre com per les característiques de les seves col·leccions: imatges de vaixells, de navilieres, esports nàutics, pesca… que inclou el fons d’imatges de l’Autoritat Portuària de Barcelona.
L’arxiu fotogràfic del Museu està fent, en paral·lel,  una important tasca per a difondre el seu patrimoni fotogràfic mitjançant diverses línies: col·laboracions amb altres centres de referència en el món de la imatge, per exemple, amb l’Institut d’Estudis Fotogràfics; publicacions especialitzades; catàlegs de fotografies; exposicions temporals i cursos i seminaris per apropar a joves i adults a la fotografia de mar.



Jose Luís Biel. MMB




Però a més, en aquest article se’ns dóna informació útil per a aprendre com allargar la vida de les nostres fotografies. Els materials i els factors mediambientals en el què ens trobem marcaran la seva perdurabilitat però malgrat aquests condicionants, podem aplicar unes senzilles pautes per a que, en les nostres llars, les nostres fotografies familiars pervisquin durant més temps: com i on emmagatzemar-les.
Aquest compromís de preservar el nostre llegat pot anar encara més enllà, entendre’l com a una responsabilitat col·lectiva que permet, amb la cessió, que els museus i arxius fotogràfics, puguin estudiar i difondre els seus continguts.



Sortida familiar per aigües de la Costa Brava. Ca. 1960. Autor: Xavier Agramont Cruanyes.
(Col·lecció X. Agramont Cruanyes). MMB



La revista Argo es pot consultar a la Biblioteca del museu, on trobareu, a més, altres revistes especialitzades en temàtica marítima
Post escrit per Dolors Bernal-Centre de Documentació Marítima MMB
  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí