Les banderes del Reina María Cristina

  • Foto de mar
  • 04.05.2020

La identificació fotogràfica no s’atura. Els debats dels dimarts al Museu Marítim de Barcelona segueixen actius des de casa. I és que els milers de fotografies del Museu no entenen d’aturades, és al seu ADN, doncs són processos químics inestables, abocats a la transformació.  Segueixen esperant que les mirem, observem i parlem d’elles.

 

Per aquest post s’ha escollit una fotografia del retrat del vapor Reina Maria Cristina, de la Cia Trasatlántica Española, entrant al port de Nova York, ca 1900 (NI 103169F MMB). Incorporem al Museu Marítim de Barcelona la fotografia gràcies a la donació de la Sra. Masó Maristany, néta del capità de la marina mercant Salvador Maristany i Sensat, que va realitzar diverses aportacions al Museu amb materials d’apreciat valor documental.

 

Abans d’entrar en la informació que aporta la imatge, destacarem una particularitat amb la que a vegades ens hi trobem quan ingressem artefactes fotogràfics, pel que fa a la seva conservació. Veiem una etiqueta adhesiva, amb una inscripció realitzada en bolígraf. Quan ens trobem amb aquestes situacions, la intervenció immediata és eliminar aquest afegit doncs les coles acaben cremant el suport fotogràfic amb les conseqüents pèrdues d’emulsions. En aquest cas, la digitalització de l’original es va realitzar de manera immediata, per això encara hi és present l’etiqueta. Dies després es va eliminar.

 

 

Possiblement es tracta de la fotografia d’una pintura o una fotografia summament retocada. La textura de la tela és una hipòtesis convincent que ens fa pensar que s’ha capturat la foto a partir d’una pintura.

 

Les banderes aporten dades informatives sobre els vaixells: les més habituals són el nom de l’armador, la bandera de cortesia, el nom del vaixell i a quin país pertany el vaixell. En aquesta imatge, ens queda el dubte sobre dues de les banderes. Vegem-les totes.

En el primer pal, el nom de la naviliera.

 

En el següent pal està la clau d’identificació de la fotografia que ens indica un episodi de la història del vaixell.  Fixem-nos en la inscripció manuscrita “morado con escudo” de la bandera. Durant els regnats d’Isabel II, Alfons XII i Alfons XIII, l’estendard reial era un escut sobre fons morat. La imatge està contextualitzada en un viatge del vapor Reina Maria Cristina el 1893. La reina regent Maria Cristina li va encomanar a la Infanta Eulàlia de Borbó i Borbó i a l’Infant Antonio Felipe d’Orleans, representar a la Corona espanyola en un viatge oficial a Cuba, Puerto Rico i els Estats Units. Aquest retrat possiblement representa l’arribada de el vapor a Nova York el 19 de maig. El capità del vapor era José María Gorordo.

 

 

En el següent pal, i molt habitual en l’època, el nom del vaixell: Reina Maria Cristina.

Finalment, en l’ultim pal, a popa, la bandera del país, amb les sigles CM (Correu Marítim), i un gallardet que s’intueix pot tenir una funció decorativa.

 

Agraïm les aportacions de tots els col·laboradors del Museu Marítim de Barcelona que ens ajuden a identificar dades de les fotografies. Un patrimoni fotogràfic de tothom i per a tothom.

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí