Nova exposició de fotografia: Cambrils anys 60

  • Foto de mar
  • 16.01.2013
Divendres, 18 de gener, s’obre al públic, al vestíbul del Museu, una nova exposició de fotografia de mar: “Cambrils anys 60”
Autor: Enric Pàmies. Fotografia de la mostra “Cambrils anys 60” al MMB
La mostra, produïda per l’Agrupació Fotogràfica de Cambrils, amb el suport del Museu d’Història de Cambrils, ens mostra aspectes quotidians d’aquesta vila als anys 60 -els primers turistes, l’art de la pesca, els canvis dels costums dels seus habitants- de la mà del fotògraf Enric Pàmies. 
Recentment, ja varem poder gaudir d’una altra exposició que també ens mostrava els canvis soferts en la zona portuària però en aquella ocasió no parlàvem d’un poble coster i si d’una ciutat, Barcelona, i ens va permetre veure, també, com els canvis socials i econòmics generen una realitat molt diferent a la que podem veure actualment.  El que destaca és la capacitat del fotògraf per a mostrar justament aquest moment de canvi de paisatge i com de manera paral·lela les comunitats pesqueres volen continuar perpetuant una manera de viure, vinculada a la mar i aliena a aquests canvis.  
Autor: Enric Pâmies. Fotografia de l’exposició “Cambrils anys 60” al MMB
L’autor, fotògraf reconegut que ha obtingut nombrosos premis tant nacionals com internacionals, i molt vinculat a Cambrils, ens presenta un total de 18 fotografies en blanc i negre.
Acompanyen a les fotografies una sèrie models provinents de les col·leccions del Museu que volen, precisament, mostrar com són algunes de les embarcacions que s’utilitzaven durant els anys 60 al litoral català: tres barques d’arrossegament i un bot de llum;  i un balandre com a representació d’embarcacions esportives.

Els models de les  embarcacions de pesca ens il·lustren com evolucionen les barques de bou, documentades ja al s. XVIII, fins arribar a les barques d’arrossegament. Aquesta evolució es fa visible a través de les característiques tècniques de les pròpies embarcacions: més quillades, amb més puntal, més grans i propulsades amb motor. Alhora, són embarcacions més segures perquè incorporen ja equipaments tecnològics més eficients per a la pesca.


Model de barca d’arrossegament. Autor: Joan Prim. Fons del MMB



Però a més de les embarcacions de pesca, també és habitual, a tot el litoral català, veure altres embarcacions vinculades als esports i al lleure.
L’Arxiu fotogràfic del Museu disposa de fotografies de tots aquests models i una àmplia col·lecció de vaixells de pesca i retrats  de pescadors.
Post escrit per Dolors Bernal- Centre de Documentació MMB
Informació tècnica Col·leccions del MMB: Dolors Jurado
  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí