Noves adquisicions 2013

  • Foto de mar
  • 24.02.2014
L’any 2013 l’Arxiu Fotogràfic ha ingressat 5.029 fotografies (sense comptabilitzar les centenars de fotografies generades per la pròpia institució). Algunes d’aquestes adquisicions ja han estat compartides a través d’anteriors entrades al blog. No obstant, ara podeu veure el llistat complet, amb una visió més global que ajuda a entreveure algunes línies de treball del Museu. Per exemple, arrel de l’aposta per la recerca en la nàutica esportiva a través d’un projecte endegat l’any passat, estem incrementant les adquisicions de fotografies sobre regates, competicions i retrats de persones lligades a la vela i motor esportius, com és el cas dels fotògrafs Diego Yriarte i Jordi Maseras. Per altra banda, donacions com les del sr. Jose de Dios Dacal (especialitzades en marina militar) o les del Sr. Jordi Montoro Fort ( retrats de vaixells mercants i passatge) són reflex de línies de treball obertes fa uns anys sobre la recol·lecció d’aspectes transcendentals en la nostra història marítima com és la marina de guerra i civil actual.

En total, l’arxiu fotogràfic consta de més de 160.000 fotografies a finals de 2013. Per ordre d’entrada dels expedients d’adquisicions, aquí teniu les noves adquisicions al Museu:

En Xavier Agramont Cruanyes fa donació d’una placa de vidre del port de Barcelona, primera meitat segle XX (autor: Paulí Agramont Parera), i, com a obra pròpia : 5 fotografies de Platja d’Aro (1956), 1 fotografia visita de la Flota USA a Barcelona (any 1951 o 1952)


Foto: Xavier Agramont Cruanyes


Donació de la Sra. Lydia Delgado de 21 fotografies del transbordador “Ilala” al llac de Malawi (any 2008).


Foto: Lydia Delgado

Donació del Sr .Isidor Prenafeta Siles de 7 fotografies de tripulants del vaixell “Principe de Asturias”.

Oficials a coberta. Autor desconegut

Donació del Sr. Xavi Admetlla Fuset, d’un conjunt de pel·lícules de temàtica subaquàtica. Pel·lícules 16 mm(color) Llaunes grans: Olimpíada en Roma (1960), Viatge a Cuba. Mundial de pesca submarina (1967), Pesca submarina a Brasil (sense data), Copa del Mediterrani de pesca submarina. Corfú (sense data). Pel·lícules 16 mm (color) llaunes petites: Records de nàutica, Par 18 metres de fondària, Pesca a Canàries, IV-V Campionats de Espanya de pesca submarina, Records de pesca submarina.


Donació del Sr. Felix Socias Bruguera, de 2 fotografies d’un vaixell de pesca (1935/36).

Feines a bord. Autor desconegut


Donació del Sr. Albert Fernández Catalán, d’11 fotografies digitals del Port de Barcelona (ca.2010)

Foto: Albert Fernández Catalán

Donació Miquel Pérez Costa: 1 fotografia del capità Jaime Pérez Devesa (1856 – 1923), 1 fotografia d’oficials al menjador de un transatlàntic, 1 fotografia del pilot Miquel Pérez Costa a bord de la motonau Guadalupe de Cadis a alta mar observant al el sextant (1957), i 2 fotografies més a bord, 3 fotografies a bord del vaixell Satrustegui.


Donació del Sr. Lluís Omedes Calonja de 43 reproduccions digitals de fotografies sobre la pràctica i competició de rem (anys 1920 a 1950)

Autor desconegut

Donació del Sr. Carlos PeñaAlvear de dues fotografies d’embarcacions de la Cia Trasatlántica: coberta del vapor Alfonso XIII i el menjador del vapor Alfonso XII.

Menjador vapor Alfonso XII. Autor desonegut



Donació de la  Sra. Glòria BarquetTorroja, de 300 diapositives de la costa de Girona,  i 20 negatius b/n sobre la Costa de Penyiscola, Barcelona i Costa Brava (anys 1970 a 1990). Autor: Josep Barquet Ribatallada (Barcelona octubre 1911-1993)

Foto: Josep Barquet Ribatallada


A través de la Fundació del Museu Marítim de Barcelona, hem ingressat 16 fotografies sobre Cuba (1890-1910), i 1 fotografia de l’Editoriale Aeronautica, que retrata el bombardeig italià a una ciutat catalana durant la Guerra Civil Espanyola.

La Havana. Autor desconegut


Donació del Sr. Diego Yriartede la seva obra pròpia. Entre elles, destaquem: 55 fotografies sobre nàutica esportiva (regates i navegació) dels anys 2000 a2013 ; 38 fotografies de l’edifici de les Drassanes Reials (2013) ; 67 fotografies de l’edifici de la Facultat de Nàutica de Barcelona (Pl. Palau) 2013 ; 18 fotografies de la Tall Ship Race Barcelona 2013.

Foto: Diego Yriarte

El Sr. Vicente Sanahuja fa donació d’un àlbum de fotografies amb 168 postals de retrats de vaixells i vistes de ports, de la primera meitat del segle XX, majoritàriament.

Vapor Infanta Isabel, Cia Pinillos. Autor desconegut

Ingressem una petita col·lecció de plaques de vidre estereoscòpiques, de tamanys diversos, datats en la primera meitat del segle XX (1910 a 1940), 5 plaques de vidre, 25×5, vistes aèries del port de Barcelona, ca.1940, un lot de plaques de vidre estereoscòpiques, Reial Club Marítim Barcelona, 5 plaques de vidre estereoscòpiques de passatgers en la coberta del vapor “Manuel Calvo », 2 plaques de vidre, moll de Bosch i Alsina (Barcelona), ca. 1910, i 1 placa de vidre estereoscòpica 6×13, barca de pesca a Tossa de Mar, ca. 1910.

Vapor Manuel Calvo. Autor desconegut

El Sr. Albert Campaneralliura  fotografies d’obra pròpia relacionades amb actes i projectes al Museu Marítim de Barcelona.

En Jordi Montoro Fort  fa donació de 1247 fotografies, entre les que destaquem la regata Christmas RacePalamós desembre 2013, de vaixells mercants (2013), de la regata Tall Ship a Barcelona (2013),  fotografies digitals d’embarcacions a rem (2013), de velers (2013), de motius varis als ports (2013). Totes elles d’obra pròpia. Per altra banda, com a col·leccionista, fa donació de 139 fotografies sobre retrats de banyistes, port de Barcelona, platges i ports varis, pesca, retrats de tripulants (2on i 3er terç segle XX).

Foto: Jordi Montoro Fort

Autor desconegut

En Manuel Garcia Garcia fa donació de 89 fotografies de diversos ports del Sud de la Península Ibéricai de les Balears (2013) (obra pròpia).

Foto: Manuel Garcia Garcia


El Sr. Jose de Dios Dacal  fa donació de 1428 fotografies de vaixells militars com el buc escola « Amerigo Vespucci », la Corbeta F263 « Oldenburg », el Destructor D34 « HMS Diamond », la Fragata F101 Alvaro de Bazan i la Fragata F221 Hessen, any 2013 (obra pròpia). Per altra banda,  com a col·leccionista, fa donació de 2179 fotografies digitals vaixells militars, sobre construcció naval, i vistes de diversos ports (s.XX i XXI).

Foto: Jose de Dios Dacal


El Sr. Albert Ventosa  fa donació de 644 fotografies de temes diversos, entre les quals destaquem: bot de salvament de Calafell amb les veles (2012), barques vela llatina de l’Associació Mar Mític Mar Lúdic: primera prova de flotació de les barques restaurades (26 maig 2012), rèplica del vaixell maia Zamnà atracat al port de Barcelona (2009), 51 fotografies de la regata Tall Ship a Barcelona (2013), i la Jornada de Portes Obertes: Drassanes Reials restaurades (16 febrer 2013).

Foto: Albert Ventosa

En Sr. Vicenç Estruch fa donació de còpies digitals de 8 fotografies b/n sobre el port de Barcelona (anys 1960) i 26 fotografies b/n sobre marina de guerra (1944 a 1946)

Autor desconegut

En Carlos Poveda fa donació de 684 fotografies de vaixells mercants i de passatge als ports de Barcelona i Avilés (Astúries), anys 2005 a 2012

Foto: Carlos Poveda

En Jaume Cifré fa donació 176 fotografies sobre el port de Barcelona i sobre embarcacions vàries datades de finals dels segle XIX fins a la 2a meitat del segle XX, entre elles : pailebots, corbeta « Carl Vinnen », pesca al Moll de Pescadors, vaixells de la Cia Trasmediterraneai Pinillos,  interiors dels vaixells Mallorca, Villa de Madrid, Plus Ultra, Ciudad de Sevilla, Vicente Puchol (autor: Ramon de Baños), i retrats de tripulants.

Autor desconegut

Autor desconegut

El Sr. Manel Isnard fa donació de fotografies sobre nàutica esportiva i sobre Arenys de Mar (2010)

En Joaquim Cabezas Rectoretdona  6 postals diverses sobre retrats i sobre banys, de la primera meitat segle XX. Com a obra pròpia, 10 diapositives color, pas universal, dels blocs de formigó de l’escullera del port de Barcelona, pintats de colors.

Autor desconegut

El Sr. Jordi Maseras Bover  fa donació de 1515 fotografies sobre nàutica esportiva : regates, retrats de persones vinculades a la nàutica esportiva i retrats de vaixells (1970 a1980 ca.)

Autor desconegut

Agraïm molt sincerament a totes les persones que dipositen en aquest Museu la seva obra i col·leccions de fotografies. Sense ells, l’Arxiu Fotogràfic perdria part del seu sentit viu i enriquidor. De la mateixa manera que agraïm a tots els nostres col·laboradors i donants del Museu, i també volem agrair al Sr. Santiago Ristol que, ni que la seva aportació en fotografies i filmacions sobre actes i activitats del Museu no està contemplada en aquesta relació que hem detallat, està ajudant a enriquir desinteressadament el nostre arxiu fotogràfic.

Post escrit per Silvia Dahl- Arxiu Fotogràfic-
Àrea de col·leccions i coneixement del Museu Marítim de Barcelona


  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí