Noves adquisicions: gener a abril 2015

  • Foto de mar
  • 15.05.2015

Durant aquests primers mesos de l’any 2015 hem incorporat nous materials fotogràfics, dels quals destaquem:

El Sr. Jordi Montoro Fort fa donació de dues col·leccions d’obra pròpia: 594 fotografies de la Palamós Christmas Race (2014) i 389 fotografies dels interiors dels paquebots: Norwegian Jewel, Centuryi Grand Mistral (2005). Així mateix, té una tasca activa en la cerca de fotografies en “llibreries de vell” i mercats d’antiguitats, amb la fita de donar-les a l’Arxiu Fotogràfic. Els temes són molt variants, entre ells els banys de mar, vistes de ports i platges i retrats d’estudi (primera meitat s.XX).



Palamós Christmas Race (2014). Foto: Jordi Montoro Fort



El Sr. Joan Riambau Möller (Col·lecció Hereus de Maria Möller Bertran) fa donació de 46 postals sobre les viles de Portbou, Banyuls-Sur-Mer, Toulon, St.Brevin-les-Pins, Menton, Monaco, Marsella, Niça, i una expedició científica del “Princesse Alice” (inicis segle XX), i també 22 còpies digitals de postals de les viles de Cerbère i Banyuls-sur –Mer (inicis segle XX).  Destaquem les imatges del Laboratori Aragó, en el qual el pioner de la fotografia submarina, Louis Boutan, realitzaria els seus treballs de recerca submarina així com les primeres fotografies submarines (1893).


 

Laboratori Aragó (Banyuls-sur-Mer). ca. 1900. Autor desconegut




Banyuls-sur-Mer. A la dreta, Laboratori Aragó. ca. 1900.
Autor desconegut



Expedició científica del “Princesse Alice”
(inicis segle XX), autor desconegut


El Sr. Fabio Peña Pueyo fa donació de les reproduccions digitals de 11 fotografies B/N sobre el tema del tràgic accident dels marines Nord-americans al port de Barcelona (gener 1977).
USS Guam (LPH 9), a l’esquerra, i USS Trenton (LPD 14),
la tarda del16 de gener del1977, poques hores abans de l’accident.
Autor: F. Peña Pueyo



Barcassa en la que navegaven els marines Nord-americans, dos dies després de l’accident.
Barcelona. Gener 1977. Autor: Fabio Peña Pueyo



Destaquem dues donacions directament relacionades amb l’impacte en els visitants de l’exposicióCàmeres submarines. El repte de fotografiar sota l’aigua” (MMB octubre 2014 a abril 2015). Per una banda, el Sr. Santiago Garcia Hinojal dona 3 pel·lícules editades d’Eduard Admetlla, super 8 color: Mis amigos los peces, El río viviente, Isla de Mafia (2a part). I per altra banda, el Sr. Delfí Alsina Ollé dona una caixa estanca de fabricació artesanal per a càmera Minolta de film 8mm (ca. 1975), i 1 fotografia color del senyor Delfí Alsina fent immersió amb la càmera esmentada (ca. 1975). Valoreminiciatives com aquestes, sobre tot perquè les temàtiques dels esports de mar, entre ells la pràctica de la immersió, estan poc representades en el nostre Museu. Esperem anar enriquint-les amb més aportacions.


Caixa estanca per a Minolta 8mm (ca. 1975)

 El Sr. Xavier Agramont Cruanyes dona 8 diapositives color Pas Universal sobre el port de Barcelona (ca. 1963). Autor: Xavier Agramont Cruanyes

Destaquem, de les donacions del Sr. Vicente L. Sanahuja, les fotografies de diversos vapors, com el Sevilla (ex Vinuesa), 1909; el José Roca, ca 1910; i el M. Arnus i del vapor Jaume d’Urgell, entre altres.
Port de Barcelona. Primera meitat s.XX. Autor desconegut



Port d’Alacant. 2n terç s.XX. Sánchez
El Sr. Manuel Garcia Garcia fa donació de 6 fotografies de vaixells esportius a les Illes Balears (2015).



Barca a la illa de Mallorca. Autor: M. Garcia Garcia 2015

El Sr. José de Dios Dacal, expert en marina militar, ofereix 337 fotografies de vaixells de guerra, obra pròpia (2015), i també una col·lecció de  224 fotografies (còpies digitals) sobre  vaixells militars, construcció naval, ports (s.XX i XXI). Aquest recull és resultat de les seves tasques de recerques que dona com a fruit un material poc vist que és molt interessant pel Museu com a font de documentació (sense drets).



FRAGATA F 710 LAFAYETTE. Barcelona. 2015. Autor: Jose de Dios Dacal
  



Base dels pràctics del port de Barcelona. 2015. Autor: J. de Dios Dacal.



El Sr. Jaume Cifré Sánchez ha donat, entre altres, 2 fotografies B/N de detall de les plomes d’un paquebot al port de Barcelona, ca. 1950; 1 fotografia B/N de passatgers a bord del Monte Amboto (1942), 1 retrat B/N del mariner del creuer Georges-Leygues (1957), i 1 fotografia B/N de detall del vapor C. López i López (CTE).



 Bergantí goleta de 4 pals. Autor desconegut



Anvers i revers. A bord del vapor Monte Amboto. 1942. Autor desconegut

Els senyors Jordi Montoro Fort, Fabio Peña Pueyo, Xavier Agramont Cruanyes, Vicente L. Sanahuja,Manuel Garcia Garcia, José de Dios Dacal, i Jaume Cifré Sánchez són erudits en marina civil i militar, i actius col·laboradors-voluntaris del Museu que, amb gestos com aquests, estan ajudant a enriquir ( i evitar que es dispersi) el nostre patrimoni marítim.



Com sempre el nostre agraïment a totes les persones i entitats que ens ajuden a construir i enriquir les col·leccions fotogràfiques del Museu Marítim. Un patrimoni fotogràfic de tots i per a tots.

Post escrit per Silvia Dahl. Conservadora
Arxiu Fotogràfic. Museu Marítim Barcelona

Posts relacionats:
  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí