Propera exposició de fotografia al Marítim: Gent de Port. Barcelona 1980

  • Foto de mar
  • 04.07.2012
El Museu Marítim inaugurarà el proper mes de setembre una exposició de fotografia, Gent de Port. Barcelona 1980, visitable fins el 13 de gener de 2013, que  vol mostrar quin és el component humà del Port de Barcelona i l’ús que la gent en feia d’aquest espai fa tres dècades, ja sigui des de la vesant de l’oci -passejades a la vora del mar, pujar a Las Golondrinas, fer esport, pintar o pescar- com des de la vesant estrictament professional.
La mostra és una selecció humanista i documental de 32 fotografies, preses per fotògraf barceloní Xavier Martí Alavedra entre els anys 1981 i 1983, i impreses en Dibon, que es distribueixen en tres grans àrees temàtiques: l’oci, el treball i els retrats, sempre en l’àmbit del Port de Barcelona.


Xavier Alavedra. Dona reparant xarxes mentre és observada per un jove aprenent

Xavier Martí Alavedra té una llarga i fructífera carrera professional, destaca la seva faceta com a redactor d’articles especialitzats en diferents diaris i revistes -diari Avui; revista La fotografia, Viajar-; va ser director de l’agència Vision Agency – Vision Photo Productions; i va col·laborar com a fotògraf assessor i documentalista del fons històric de la Fundació Endesa. També ha portat a terme diverses exposicions, tant a Barcelona com a fora de les nostres fronteres, a nivell individual i col·lectiu.  L’any 2011 es van incorporar algunes de les fotografies que podreu contemplar en aquesta exposició, mitjançant donació.

En aquesta exposició podrem veure de primera mà quines han estat diferents activitats que els treballadors i els ciutadans feien en l’espai portuari però podem anar més enllà: les imatges també reflecteixen el pas del temps i el canvi que han sofert les infraestructures, els edificis que han desaparegut o els indrets que han estat totalment renovats, canviats, i que fins i tot, que actualment són difícils d’identificar.

És precisament per aquesta tasca de contextualització de les imatges -identificació dels edificis i espais portuaris, especificació de les diferents professions i descripció de les activitats de lleure- ha estat imprescindible la tasca desenvolupada pel Centre de Documentació Marítima del Museu. L’Arxiu Fotogràfic del Museu disposa d’una important col·lecció de fotografies sobre el port de Barcelona (finals del segle XIX fins a l’actualitat), entre les quals es pot consultar el fons fotogràfic de l’Autoritat Portuària. L’any 1996 es va publicar el catàleg Puerto de Barcelona: Catálogo de imágenes de Carlos de Angulo, escrit per Javier Aznar Colet després d’un extens treball de catalogació i documentació de 2313 fotografies.
L’exposició es complementarà amb objectes -postals, llibres, revistes, material fotogràfic, maquetes i models de vaixell o estris de pesca, entre d’altres…- cedits pel fotògraf i d’altres provinents de la col·lecció del Museu per tal de situar la mostra en el període concret en què es van prendre les imatges.
Finalment, i tal i com succeeix en altres exposicions del Museu, també hi ha fotografies impreses en relleu per tal que els invidents les puguin tocar. Els criteris d’accessibilitat també es poden aplicar a les exposicions fotogràfiques.
Post escrit per Dolors Bernal-Centre de Documentació Marítima MMB

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí