COL·LECCIÓ ESTUDIS: ÚLTIMES PUBLICACIONS

  • Recerca
  • 25.04.2024

El MMB aposta per les polítiques de ciència oberta, amb aquesta filosofia està posat a disposició en obert les publicacions de la Col·lecció Estudis destinada a la difusió d’investigació, en aquesta col·lecció es publiquen monografies especialitzades en el camp de la història i la cultura marítima. Està pensada per publicar els resultats de les recerques que convoca el Museu, i també per donar difusió a altres estudis del nostre entorn, que des del museu es consideren aportacions interessants al coneixement del passat marítim.

A la web estan disponibles les últimes publicacions entre les que podeu trobar ja també l’Estudis 28 i el 29 recentment publicats, recerques premiades a les convocatòries XVIII i XX del Premi Ricart i Giralt.

El setze d’abril es va presentar al Vilamuseu de Vila Joiosa l’Estudis 29 La costura dels arts marítims. La industria del fil, la corderia i la xàrcia marinera a la Vila Joiosa, corresponent a la investigació realitzada per la Dra. Ana Baldó Muñoz sobre tot el procés de la manufactura del filat i de la confecció de la xarxa i de les arts de pesca a Vila Joiosa, des de l’elaboració del fil a partir de les fibres, a la feina de les xarcieres en la confecció dels tels de xarxa i la dels remendadors i remendadores confeccionant i reparant els arts. A Vila Joiosa aquesta industria ha tingut un gran pes per l’economia local,  i tradicionalment s’ha treballat en tota la cadena productiva. La investigació analitzat tots els esglaons d’aquesta cadena productiva, on destaca el treball infantil i la mà d’obra femenina.

A la presentació van intervenir:

  • Rosa Llorca Pérez, Regidora de Patrimoni Històric de la Vila Joiosa
  • Antonio Espinosa Ruiz, Director del Vilamuseu
  • Ana Baldó Muñoz, Autora de la investigació i del llibre
  • Enric Garcia Domingo, Director general del Museu Marítim de Barcelona
  • Inma González Sánchez, conservadora de recerca del MMB

També trobareu el recentment publicat Estudis 28 Las Baleares frente al corso La defensa de un archipiélago en el Mediterráneo del siglo XVI del Dr. Andreu Seguí Beltran en el que l’autor aborda l’evolució de l’activitat corsària a les illes Balears, el seu sistema defensiu davant dels atacs corsaris, la seva evolució i adaptació a la guerra moderna entre 1480 i 1580, període marcat per les hostilitats entre la Monarquia Hispànica i l’Imperi Otomà. Fa l’estudi de l’amenaça i la resposta defensiva que es va presentar en cada moment, juntament amb les decisions que això va implicar i els seus costos.  

Us convidem a llegir

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí