22 dies en 22 peus, aventura en solitari a l’Atlàntic 2023

Programa educatiu pel seguiment de la regata Mini Transat 2023

Una Proposta Didàctica per al Seguiment d'una Regata Oceànica

Minitransat 2023

Des del curs 2021-22, el Museu Marítim de Barcelona i la Fundació Navegació Oceànica Barcelona ofereixen a la comunitat educativa un programa educatiu únic per al seguiment de la regata oceànica Mini Transat.

 

La Mini Transat, celebrada cada dos anys, és un veritable desafiament de navegació en solitari, on homes i dones competeixen en igualtat de condicions a bord d’un vaixell de només 6,5 metres d’eslora. Aquesta regata representa una autèntica aventura de superació personal, convertint els seus participants en referents i ídols per a l’alumnat.

El seguiment d’aquesta regata oceànica és el fil conductor d’un programa educatiu que crea el marc ideal per desenvolupar una experiència d’aprenentatge significativa per a l’alumnat del tercer cicle d’educació primària i l’ESO. Els infants i joves participen en un projecte en un context real, on els aprenentatges són motivadors, contextualitzats i globalitzats.

 

La Regata a l'Atlàntic i a l'Aula

minitransat 2023

Reptes Educatius per Explorar el Mar, l'Ésser Humà i la Navegació

El programa educatiu planteja 9 reptes agrupats en tres eixos temàtics:

Planeta Mar: Permet conèixer el medi on es desenvolupa la regata, el mar, i com aquest repercuteix en la navegació

Ésser Humà: Ens acosta a la vivència dels navegants durant la regata i la relació que històricament ha tingut l’ésser humà amb el mar.

Navegació: Permet conèixer com la tecnologia ajuda els i les navegants durant la navegació.

Els reptes estan dissenyats a partir de preguntes que els alumnes han de respondre mitjançant el seu treball a l’aula. La proposta és flexible i adaptable a les necessitats de cada grup.

Un projecte enriquidor

TESTIMONIS

Les experiències

CURS 2021-2022

La primera edició del programa “22 dies en 22 peus, aventura en solitari a l’Atlàntic” va involucrar més de 2.100 alumnes de 32 centres educatius.

El treball realitzat va despertar la curiositat i l’emoció de l’alumnat, permetent-los viure l’aventura en primera persona. Els projectes desenvolupats es van exhibir en una exposició virtual, mostrant l’esforç i dedicació de l’alumnat.

 

CURS 2023-2024

La segona edició del programa va atreure més de 4.000 alumnes de 64 centres educatius de tota Espanya, que van seguir la regata coneguda com el “Himàlaia del mar” en temps real.

 

Al finalitzar el projecte, es va celebrar un acte de clausura on els estudiants van poder interactuar amb dos dels navegants apadrinats i es va organitzar una exposició al Museu Marítim per mostrar el treball realitzat.