Col·leccions fotogràfiques

L’arxiu fotogràfic conté una gran varietat de temes, entre ells, fotografies sobre navilieres com la Cia. Trasatlántica Española i la Trasmediterranea, el port de Barcelona, la pesca, els oficis de mar, poblacions de costa, esports nàutics, retrats de personatges, embarcacions militars, l’edifici de les Drassanes Reials de Barcelona, la col·lecció sobre la trajectòria de la pròpia institució, etc. Comprèn l’obra de caire marítim d’autors singulars com Joaquim Pla Janini, Pau Audouard, Antoni Esplugas o Napoleó, i té diversitat de procediments com daguerreotips, albúmines, ferrotips, plaques estereoscòpiques, diapositives i fotografia digital, entre altres.

Pinterest Arxiu Fotogràfic

JORNADES DE FOTOGRAFIA A MUSEUS I ARXIUS

I Jornada

25 octubre 2011. Explotació cultural de les col·leccions fotogràfiques: límits i possibilitats.

Llegir més

II Jornada

30 maig 2013. La documentació de la fotografia als museus.

Llegir més

III Jornada

4 novembre 2015. Un llenguatge comú, una difusió eficaç.

Veure vídeo

IV Jornada

7 juny 2017. Conservació en fotografia: diagnòstic i tractament.

Veure vídeo

V Jornada

15 octubre 2019. Procediments fotomecànics: uns processos estables, però complexos d’identificar.

Veure vídeo

ACTIVITATS

LABORATORI D'EXPERTS EN FOTOGRAFIA NAVAL

Cada setmana el nostre Laboratori d’experts es reuneix al Museu per documentar, investigar i fer debat sobre la fotografia marítima, ajudant així al Museu en les tasques de documentació.

El grup està integrat per investigadors, col·leccionistes i amants de la fotografia de mar. Gràcies a la seva generosa participació el Museu compta amb una eina molt valuosa per documentar la fotografia naval. Cal tenir present que aquest àmbit de la fotografia compta amb una varietat temàtica molt àmplia: marina mercant, marina militar, pesca, nàutica esportiva, món submarí, entre altres.

SESSIONS D'IDENTIFICACIÓ DE FOTOGRAFIA NAVAL

Pere de Prada

Anualment es programen 4 sessions d’identificació de fotografia naval que recullen una selecció d’imatges sobre diferents temes i que tenen l’objectiu d’intercanviar opinions, analitzar el document fotogràfic i documentar-lo: data, lloc, tipologia i/o nom del vaixell, autor de la fotografia.

Les sessions es programen al Museu i estan obertes al públic interessat en la fotografia marítima.

Aquesta activitat també està oberta a les xarxes socials amb un espai de trobada i debat permanent on compartir fotografies de mar i coneixements sobre la matèria.

Facebook Sessió Cia Trasatlántica Sessió grans velers

GRUP DE TREBALL DE FOTOGRAFIA A MUSEUS I ARXIUS

Toni Giménez

El Grup de treball de fotografia a museus i arxius neix l’any 2012 liderat per l’MMB, fruit de la necessitat de treballar en qüestions vinculades a la gestió i descripció de la fotografia: un artefacte comú en totes les entitats patrimonials del país, i sobre el qual cal establir unes eines i sinèrgies de treball que facilitin l’entesa entre professionals i usuaris. El grup està format per un equip multidisciplinar de professionals de la fotografia provinents d’institucions públiques i privades i professionals independents: museòlegs, bibliotecaris, documentalistes, arxivers, fotògrafs, conservadors  i restauradors.

Llegir més

CURSOS

Laura Covarsi

Organitzem tallers sobre fotografia, a fi de promoure el coneixement i la gestió de l’objecte fotogràfic, així com la captura fotogràfica al mar, tant en l’àmbit professional com en el domèstic.

Taller Fotos en conserva (Fotoconnexió). Com podem guardar les nostres fotos familiars.
Cursos de fotografia de mar a la flota del Museu.

Llegir més