La vida d'una embarcació històrica
El pailebot Santa Eulàlia és un veler centenari que forma part de la flota del Museu Marítim de Barcelona. Va ser un dels darrers velers dedicats al transport de mercaderies a la Mediterrània. Avui és un element del patrimoni fonamental per comprendre la història marítima del nostre país. L’any 2011 la Generalitat de Catalunya el va declarar Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Actualment el Santa Eulàlia exerceix com a ambaixador del Museu, de la ciutat i del país, i participa en esdeveniments culturals marítims. És l’escenari més esperat dels cursos d’astronomia, de fotografia marítima i d’altres activitats del programa educatiu que s’organitzen des del Museu. És també un dels protagonistes del Nadal a Barcelona, com a vaixell en el qual arriben els Reis d’Orient a la ciutat. El Santa Eulàlia és amarrat al Moll de la Fusta (Bosch i Alsina), al Port Vell de Barcelona, molt a prop del Museu Marítim. Es pot visitar diàriament i dissabte al matí surt a navegar pel front marítim de Barcelona.
L’embarcació va ser construïda l’any 1918 a Torrevella (Alacant) per encàrrec de l’armador Pascual Flores, que el va batejar amb el nom de la seva filla: Carmen Flores. Es va dedicar a transportar mercaderies (cereals, fusta, sal, minerals…) a la Mediterrània i també a l’Atlàntic (Cuba). Per la seva rapidesa i el seu bon rendiment, es va guanyar el sobrenom d’El Chulo. Al llarg de la seva vida aquest vaixell s’ha transformat diverses vegades per adaptar-se a diferents usos. L’any 1928 va incorporar el seu primer motor. L’any 1975 va ser transformat en un vaixell auxiliar per a treballs submarins. Ha canviat de propietat i de nom en diverses ocasions: Puerto de Palma (1931), Cala San Vicenç (1936) i Sayremar Uno (1975). L’any 1997 el Museu Marítim de Barcelona el va adquirir en una subhasta pública, amb l’objectiu de preservar un dels darrers pailebots existents a la Mediterrània. Entre 1998 i 1999 el Museu va fer-hi els treballs de restauració per retornar-li l’aparença original i incorporar-lo a la seva col·lecció. L’any 2000 el pailebot va tornar a l’aigua rebatejat amb el nom de Santa Eulàlia, en honor a la copatrona de la ciutat.
Visita
HORARIS DE VISITA
El pailebot no és accessible a persones en cadira de rodes.
Horari d’estiu (abril-octubre)
De dimarts a diumenge i festius: de 10 a 20 h
Dilluns no festius, tancat.
Horari d’hivern (novembre-març)
De dimarts a diumenge i festius: de 10 a 17.30 h
Dilluns no festius, tancat.
Emplaçament: Moll Bosch i Alsina (Moll de la Fusta)
Accés gratuït amb l’entrada del Museu Marítim
Publicacions
La recuperació del Santa Eulàlia, un antic veler que torna a navegar i que és una part viva del Museu Marítim de Barcelona, va ser una operació pionera a Espanya però, sobretot, una gran aventura que aquest llibre explica.
El pailebot “Santa Eulàlia” del Museu Marítim de Barcelona / Enric Garcia (Ed. Museu Marítim de Barcelona)
Plec de plànols del pailebot Sant Eulàlia.
Pailebot Santa Eulàlia / dib. per: Alfredo Jaén (Museu Marítim de Barcelona)
El pailebot és testimoni del final d’una època daurada de la marina mercant de vela. Un període centrat al S. XIX en què les embarcacions catalanes van tenir un paper destacat al comerç amb Amèrica. La restauració d’aquesta magnífica embarcació dota la ciutat d’un testimoni viu de la nostra història marítima.
Navegant amb bon vent / (Museu Marítim de Barcelona)
La restauració del pailebot
La restauració del pailebot Santa Eulàlia va ser una acció pionera a casa nostra, la primera operació de recuperació de patrimoni marítim flotant feta a Espanya amb criteris rigorosos des d’un museu públic. Entre 1997 i 2001 es van executar les feines de restauració que van retornar a la nau el seu aspecte original, recuperant un veler històric plenament operatiu. Amb aquesta restauració, l’MMB donava el tret de sortida a la creació d’una flota d’embarcacions patrimonials en actiu que actualment compta amb 10 naus.
Agenda d'activitats
Navegacions
Us proposem fer un viatge en el temps per descobrir com ha evolucionat la façana marítima de Barcelona. A bord del pailebot podreu observar la transformació del Port Vell, la construcció del barri mariner de la Barceloneta i els antics banys de començaments del segle XX, els suburbis del Somorrostro i el Camp de la Bota i la seva transformació en el barri de la Vila Olímpica i el Fòrum.
Esdeveniments
El pailebot Santa Eulàlia és present a algunes de les celebracions populars més destacades de la ciutat de Barcelona. Cada gener, els Reis d’Orient arriben al Port de Barcelona abord del pailebot per repartir il·lusió entre els més petits. També és present a les Festes de Santa Eulàlia amb la tradicional passejada “Les Laies es fan a la mar”.
Altres esdeveniments de divulgació del patrimoni marítim en què participa el pailebot són La festa del Mar, al Port d’Arenys de Mar, o La festa de la Sal, a L’Escala.
Regates i travesses
La Catalunya al Través. La Vela com escola de vida, és un projecte de formació per a joves basat en l’aprenentatge mitjançant la navegació a vela. Una travessa que recorre la costa catalana amb velers històrics i tradicionals en els quals s’hi embarquen els joves grumets.
Amb vocació formativa i de divulgació del patrimoni marítim. El pailebot Santa Eulàlia participa en diferents regates i travesses d’embarcacions tradicionals.