El Museu Marítim de Barcelona s’incorpora al Google Arts & Culture

Disponibles online més d'un centenar de peces

Información Práctica
Blog850x510

El Museu Marítim de Barcelona incorpora per primera vegada una selecció de peces de la seva col·lecció a la plataforma Google Arts & Culture, el que permet explorar en alta resolució el patrimoni marítim del Museu des de qualsevol dispositiu electrònic.  Es tracta de més d’un centenar de peces d’alt interès cultural que s’exposen en línia acompanyades d’una breu fitxa descriptiva i d’un text que contextualitza l’obra. Tota la informació està disponible en tres idiomes, català, castellà i anglès.

 

Paral·lelament el Museu Marítim estrena també visualització en línia a través de Google Street View que permet visitar virtualment els espais singulars d’aquest equipament cultural: la Sala Gran, l’Auditori, les botigues de la Generalitat, el vestíbul del Museu, la Biblioteca de l’MMB  i les naus drassanes que acullen les exposicions “Drassanes i Galeres” i “7 Vaixells 7 Històries”.

 

El fons del Museu Marítim present a Google Arts & Culture inclou pintures, fotografies, instruments de navegació, models i peces de vaixells i d’altres objectes simbòlics.  Fins a onze peces estan disponibles en alta resolució a través la tecnologia Art Camera, una càmera d’altíssima resolució que permet capturar detalls abans imperceptibles a l’ull humà. La resta de peces, fins arribar a les 112 peces, es mostren a través de fotografies i fitxes descriptives.

 

S’inclouen històries sobre les següents peces capturades en alta resolució:

 

  • La pintura “Corbeta Catalunya”, de Jose Pineda. L’exquisit traç en els detalls pictòrics de la corbeta “Catalunya”, realitzats per José Pineda amb una sorprenent qualitat gairebé fotogràfica, a la fi del segle XIX.
  • La pintura “Vista del Moll de Sant Bertran”. Un fidel document gràfic que narra la vida quotidiana al port de Barcelona en l’època en què els vaixells utilitzaven el carbó com a combustible.
  • La carta nàutica de la Mediterrània, mar Negre i mar d’Azov. Destaca per la riquesa d’informació, el rigor tècnic i el bon coneixement nàutic dels cartògrafs mallorquins.

 

D’entre la resta de peces disponibles a la plataforma destaquen:

 

  • Astrolabi del segle XV, que era un instrument utilitzat a l’Edat Mitjana durant la navegació, per mesurar l’altura del sol o de l’Estrella Polar.
  • Pintura d’Achille Battistuzzi, de 1872, en la qual està representada la façana marítima de Barcelona, on destaca l’edifici de les Drassanes Reials de Barcelona.
  • Maqueta del navili de 80 canons és un model de drassana construït a les Drassanes de l’Havana (Cuba) cap a 1740, en una època en què els vaixells no es construïen a partir de plànols i les drassanes solien tenir maquetes tridimensionals com a model de construcció dels vaixells d’escala real.
  • Mascaró Blanca Aurora. Durant el segle XIX i principis del segle XX van ser abundants els vaixells mercants decorats amb figures policromades, com aquest mascaró que representa Maria Parés, filla del capità i armador Silvestre Parés.
  • Labor marinera, de Joaquim Pla Janini. L’obra de Pla Janini es considera de referència entre el patrimoni fotogràfic català, i més concretament dins del corrent del Pictorialisme, que neix com una reivindicació de l’estatus de l’artista del fotògraf que equipara la seva obra a la pintura.
  • Cartografia mallorquina de gran valor que conserva el Museu Marítim de Barcelona realitzada per membres de les famílies més representatives de l’escola mallorquina, entre elles els Olives i els Prunes.

 

Tota la informació és accessible a través del web del Museu Marítim de Barcelona www.mmb.cat  i de la plataforma de Google Arts & Culture.