Tretze minuts sense respirar sota de l’aigua.

El Museu Marítim de Barcelona dedica una exposició als Sama-bajau, l’única ètnia humana específicament adaptada a la mar.

Información Práctica

El Museu Marítim inaugura una nova exposició: Sama-bajau. Nòmades de la mar.

L’ètnia Sama-bajau viu a la mar de Sulu, entre Filipines, Indonèsia i Malàisia, i són l’única ètnia humana específicament adaptada a la mar. Tan sols van a terra per comerciar, construir embarcacions o enterrar els seus morts. Fa mil·lennis, els seus avantpassats es van anar especialitzant en l’explotació dels recursos marins.

Els Sama-bajau són una comunitat pesquera experta i han desenvolupat la
capacitat de gestionar aquests recursos durant segles, sense exhaurir-los. Ara s’han d’adaptar a una
realitat diferent a causa de la geopolítica, els conflictes i la discriminació.

Estudis recents han demostrat que la melsa dels sama-bajaus és molt més grossa que la dels pobles de vida terrestre del seu voltant. Això els permet acumular oxigen i aguantar fins a tretze minuts sense respirar, mentre baixen a pescar fins a setanta metres de fondària.

El Museu Marítim de Barcelona té a les seves col·leccions diversos objectes procedents de les Filipines. Entre aquests objectes hi destaquen dues embarcacions del segle XIX i arribades a Barcelona el 1899: dues canoes d’un sol tronc que ens remeten als orígens de la navegació i de la construcció naval. Per mitjà d’aquestes peces i de fotografies, l’MMB dedica aquesta exposició monogràfica als Sama-bajau, una cultura singular per la seva adaptació a la vida marina.

Sama-bajau. Nòmades de la mar es podrà visitar del 24 de novembre al 17 de març de 2024 a l’espai Mirador de l’MMB, de 10 a 20 h. L’entrada és gratuïta. 

Descarrega la nota de premsa  completa 

Descarrega el dossier

Descarrega imatges de l’exposició

 

  • #SamaBajau