Grup de treball de fotografia a museus i arxius

El Grup de treball de fotografia a museus i arxius neix l’any 2012, liderat pel Museu Marítim de Barcelona, fruit de la necessitat per treballar en qüestions vinculades a la gestió i descripció de la fotografia: un artefacte comú en totes les entitats patrimonials del país, i sobre el que cal establir unes eines i sinèrgies de treball que facilitin l’entesa entre professionals i usuaris. El grup està format per un equip multidisciplinar de professionals de la fotografia provinents d’institucions públiques i privades, i professionals independents: museòlegs, bibliotecaris, documentalistes, arxivers, fotògrafs, conservadors i restauradors. És un grup obert que treballa amb un esperit col·laboratiu per tal que els resultats reverteixin a tota la comunitat.

El Grup de fotografia a museus i arxius té el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i ha estat acceptat com el grup d’experts en fotografia.

PROJECTES

Museum plus

2012-2013. Adaptació del programari MuseumPlus (creació de la Categoria Fotografia) per a la descripció de les col·leccions fotogràfiques dels museus a Catalunya. Fins que no es va crear aquesta categoria específica, la base de dades no estava preparada per documentar la fotografia.

Llegir més

Tesaurus

2014-2019. Revisió i traducció al català dels vocabularis dels procediments, degradacions en fotografia i processos fotomecànics, a partir dels descriptors del Tesaurus d’Art i Arquitectura de l’Institut Getty.

Llegir més

Exposicions

Cartel·les en exposicions de fotografia. Des de 2016 s’està treballant en l’elaboració d’un manual d’ús sobre les cartel·les en exposicions de fotografia, a fi de proposar unes pautes que unifiquin la informació que aporta la fotografia, com a objecte, en exposicions.

ACTUACIONS

II Jornada de fotografia a museus i arxius: La documentació de la fotografia als museus. “Una iniciativa per a la gestió de la fotografia als museus. Grup de treball de la fotografia a MuseumPlus”. Sílvia Dahl, Dolors Jurado, Esther Martos. Jornades organitzades per MMB. Barcelona, 30 maig 2013.

Europeana Photography Seminar. Software for managing digital collections. “Grup de fotografia de museus”. Silvia Dahl. Seminari organitzat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (Girona). Barcelona, 29 gener 2014.

V Jornada de la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana: Documentació de col·leccions de museus. “Treball en xarxa: L’experiència del grup de treball sobre Fotografia a Museus i Arxius”. Jornada organitzada per l’MMB amb la col·laboració del Museu de la Pesca de Palamós. Silvia Dahl, Laia Foix. Palamós, 1 octubre 2015.

III Jornada de fotografia a museus, arxius i biblioteques: Un llenguatge comú, una difusió eficaç. “La fotografia en paraules: un vocabulari realitzat pel Grup de fotografia museus i arxius, per a tots els centres que gestionen patrimoni fotogràfic”. Laia Foix, Pep Parer. Jornada organitzada per l’MMB. Barcelona, 4 novembre 2015.

III Jornada de fotografia a museus, arxius i biblioteques: Un llenguatge comú, una difusió eficaç. “Implementació del tesaurus sobre fotografia en la Categoria Fotografia de MuseumPlus”. Abel Carretero, Silvia Dahl, Dolors Jurado. Jornada organitzada per l’MMB. Barcelona,  4 novembre 2015.

IV Jornada de fotografia a museus, arxius i biblioteques: Conservació en fotografia: diagnòstic i tractament. “Com anomenem les degradacions en fotografia: versió en català del tesaurus AAT (Getty)”. Laia Foix, Mayte Lyngg. Jornada organitzada per l’MMB. Barcelona, 7 de juny 2017.

IV Jornada de fotografia a museus, arxius i biblioteques: Conservació en fotografia: diagnòstic i tractament. “Mirall de plata: lèxic visual de degradacions en fotografia”. Laura Covarsí, Marta Garcia, Pep Parer. Jornada organitzada per l’MMB. Barcelona, 7 de juny 2017.

Photoconsortium annual event. “Photography deterioration terminology. A proposal to broaden the Europeana Photography vocabulary”. Silvia Dahl, Laia Foix. Seminari organitzat pel Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (Girona) i Photoconsortium. Girona, 9 de juny 2017.

V Trobada de fotografia a museus, arxius i biblioteques: Procediments fotomecànics: uns processos estables però complexos d’identificar.  Jornada organitzada per l’MMB. Barcelona, 15 octubre 2019.

 

Higienització amb solució hidroalcohòlica

Autora: Laura Covarsí

ENLLAÇOS D'INTERÈS

Descriptors

Podeu consultar i utilitzar els descriptors sobre fotografia en aquest enllaç de la pàgina web de l’IEFC.

Llegir més

Degradacions

Consulta de les DEGRADACIONS més habituals en fotografia, amb les imatges i els descriptors sobre fotografia.

Mirall de plata

El vocabulari fet pel Grup de Treball sobre Fotografia a Museus i Arxius, com a grup d’experts en l’àmbit de la fotografia, ha estat acceptat pel la Direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya com a contribuidor del Tesaure d’Art i Arquitectura (AAT) de l’Institut Getty per a la seva traducció al català.

Aquest vocabulari ha estat validat pel Termcat (òrgan oficial quant a la regulació i normalització de la llengua catalana).