Microplastic Watchers és una proposta educativa del Museu Marítim de Barcelona, L’Institut de Ciències del Mar-CSIC i el Centre d’Estudis Avançats de Blanes-CSI, que neix a partir del projecte del mateix nom integrat a la plataforma de ciència ciutadana marina Observadors del Mar.
La plataforma promou la col·laboració entre la ciutadania i la comunitat científica per a la conservació marina. Aquesta sorgeix de la necessitat de generar coneixement per comprendre l’abast que tenen en el medi marí processos com l’escalfament global, la introducció d’espècies exòtiques o la pressió que rep d’algunes activitats humanes.
Inicis del projecte
El projecte va començar l’any 2017 arran de la preocupació per la creixent acumulació de residus plàstics de mida petita al medi marí. L’objectiu del projecte ha estat augmentar el coneixement sobre la problemàtica que generen aquest tipus de residus, fent un diagnòstic del què passa a les platges i així, ajudar a trobar solucions.
A l’inici, la proposta es va dissenyar perquè hi participessin els centres educatius i fossin els nois i noies els qui formessin part de l’equip científic. A poc a poc, la comunitat va anar creixent sumant-hi nous centres, a l’hora que d’altres repetien l’experiència, fins a arribar a estendre’s a més de 25 platges del litoral català i balear. Aquest creixement va donar lloc a la creació d’una xarxa d’entitats de coordinació que van esdevenir centres de referència en els diferents trams del litoral.
El Museu Marítim es va sumar al projecte des de l’inici amb una prova pilot el 2016. Durant aquests 8 anys, 3.412 alumnes de 78 centres educatius de la ciutat de Barcelona i les ciutats properes van participar en el projecte.
D’aquestes experiències van sortir treballs de recerca de batxillerat, projectes d’Aprenentatge i Servei, trobades conjuntes, i accions de sensibilització dins i fora dels centres.
Una proposta didàctica a l’abast dels centres
La bona acollida que va tenir el projecte, ha deixat com a resultat un material didàctic que permet treballar el problema dels microplàstics a les platges a partir d’un procés d’indagació que es recull en una guia didàctica.
La idea és que aquest material educatiu serveixi com a inspiració per al treball autònom i pugui servir de llavor de noves experiències transformadores que agraïm compartiu amb nosaltres.