El Museu

Museu marítim Barcelona

ELS ORÍGENS
Cap el 1918 es comença a parlar a Barcelona de la conveniència de crear un museu que pogués explicar la història marítima catalana i mostrar també el present de la marina mercant. Fins i tot alguns aventuraven que el lloc ideal per tenir un museu marítim a la ciutat serien les Drassanes Reials, llavors encara Parc i Mestrança d’Artilleria.
Per una sèrie de circumstàncies, l’Escola de Nàutica de Barcelona, fundada el 1769, disposava d’una col·lecció de models i d’instruments amb el nom de Museu o Gabinet Naval. Amb llibres i documents antics, ja obsolets per a l’ensenyament, es conservava una part de la memòria del passat marítim del país. Quan es va iniciar la construcció de l’edifici actual de l’Escola l’any 1929 es va crear l’Institut Nàutic de la Mediterrània, que volia ser una mena d’Universitat de Mar, i que incorporava, com un valor afegit, el petit museu i una biblioteca especialitzada.

LA CREACIÓ DEL MUSEU
Amb l’esclat de la guerra civil i per tal de protegir el patrimoni, la Generalitat de Catalunya va confiscar les Drassanes Reials de Barcelona i va crear per decret de 23 d’octubre de 1936  el Museu Marítim de Catalunya, traslladant-hi les col·leccions de l’Institut Nàutic de la Mediterrània. Des d’aquell moment i fins el gener de 1939 el museu va tenir com a objectiu la protecció i salvaguarda de tot allò que estava en perill a causa de la revolució i la guerra. Amb el final de la guerra, el canvi de règim i la supressió de la Generalitat de Catalunya, el museu va agafar un nou rumb, ara amb el nom de Museo Marítimo de Barcelona, que va obrir les seves portes el 18 de gener de 1941, ja amb el nom de Museu Marítim de Barcelona.

EL MUSEU ACTUALMENT
Entre 1941 i 1993, sota la tutela de la Diputació de Barcelona, el museu es va anar construint fins a esdevenir un dels millors museus marítims del món. Es van fer intervencions limitades a l’edifici i es van anar creant diferents exposicions permanents en la línia de la resta dels museus de l’època.  L’any 1993 va canviar el model de gestió, ja que l’1 de febrer d’aquest any es va crear el Consorci de les Drassanes Reials i Museu Marítim de Barcelona, amb la participació de les tres grans institucions vinculades al mateix: Diputació de Barcelona, Ajuntament de Barcelona i Autoritat Portuària de Barcelona.

A finals de l’any 2009 es va presentar una gran oportunitat: la restauració integral del conjunt de les Drassanes Reials, una obra de gran magnitud que va implicar el desmuntatge del museu i de gran part dels seus serveis, sense que en cap moment es tanquessin al públic. Les obres van acabar el febrer de 2013. L’any 2019 el Museu va inaugurar l’exposició permanent”Catalunya mar enllà” finalitzant el seu projecte museístic.